Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Om vi tänker på fansen vore Köpenhamn och Sankt Petersburg bättre" – Bollförbundets ordförande föredrar korta resor även om matcher i Baku och Rom skulle ge fler biljetter

Från 2019
Ari Lahti firar EM-avancemanget med laget.
Bildtext Ari Lahti firade på tisdagen EM-avancemanget i Helsingfors tillsammans med laget.
Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Nästa vecka står det klart vilka fotbollslandslag som spelar i vilka grupper i sommarens EM-slutspel.MTV har pratat med Ari Lahti om EM-lottningen och han hoppas att Finland gör Belgien, Ryssland och Danmark sällskap i B-gruppen. Sportsligt tycker Lahti inte att det spelar någon större roll. Oavsett vilken grupp vi hamnar i blir det tufft, säger han.

I fredags blev det klart att Finlands fotbollsherrar tar sig till EM, på måndagen att Finland hamnar i seedningsgrupp 4 och på tisdagskvällen att Finland lottas in i antingen Grupp A eller Grupp B.

Bollförbundets ordförande Ari Lahti hoppas på Grupp B.

– Om vi tänker på fansen och på laget, som tvingas resa, så vore Köpenhamn och Sankt Petersburg bättre. Inte minst för att vi vill att fansen ska kunna se matcherna. Sankt Petersburg har en stor stadion, ligger nära Finland och dit kan man åka tåg.

– Köpenhamn har en lite mindre stadion. Det ligger ändå nära och stämningen skulle säkert vara på topp.

Tre lag i Grupp B är redan spikade: Belgien, Ryssland och Danmark. Wales eller Finland blir gruppens fjärde lag.

Finlands gruppalternativ

Grupp A (Rom och Baku):

  • Italien

  • Frankrike/Polen/Schweiz/Kroatien

  • Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien

  • Wales/Finland

Grupp B (Köpenhamn och Sankt Petersburg):

  • Belgien

  • Ryssland

  • Danmark

  • Wales/Finland

Alternativet är Grupp A där Italien redan har hunnit placeras. A-gruppen kompletteras i samband med lottningen med tre lag. Förutom italienska Rom står även azerbajdzjanska Baku som värd där. EM-gruppernas lottas lördagen den 30 november.

Eftersom Italien spelar samtliga tre matcher på hemmagräs, står det redan klart att tre de övriga lagen spelar två matcher i Baku och endast en i Rom.

– Baku är bra i den bemärkelsen att det är lättast att få biljetter dit. Det ligger ändå långt borta.

– Oavsett vilken grupp vi hamnar i blir det tufft. Jag tror inte att gruppen med Italien skulle vara särskilt mycket lättare. Båda grupperna är utmanande.

Få platser i Köpenhamn

Enligt Ilta-Sanomats uppgifter skulle Finland endast få 5 000 biljetter till Köpenhamn. Spelande i Baku eller Sankt Petersburg skulle ge 8 000 biljetter per match, medan Finland skulle få 10 000 biljetter till matchen i Rom.

GruppStadBiljetterStadBiljetter
ARom10 000Baku8 000
BKöpenhamn5 000Sankt Petersburg8 000

Efter lottningen ska Finland bestämma var laget håller hus under mästerskapet.

– Vi har redan gjort vissa förberedelser beträffande det finska lägret under EM. Efter lottningen bekantar sig Markku Kanerva och lagledningen med alternativen och fattar beslut.

Diskussion om artikeln