Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Det är spiken i kistan för drottningen - hon måste ju ha fått nog" säger hovexpert om prins Andrews lögnspäckade katastrofintervju

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 17:10.
Prins Andrew på affisch.
Bildtext Skandalen kring prins Andrew blev inte mindre av att han ställde upp på en femtio minuters intervju för BBC.
Bild: /All Over Press

På onsdagen meddelade brittiske prins Andrew att han avsäger sig sina offentliga åtaganden. Det här efter att det kommit fram uppgifter om att prinsen ska ha haft sex vid tre tillfällen med den då 17-åriga Virginia Giuffre. Brittiska kungligheterna har svårt hantera kändisrollen, säger hovkommentator Jenny Alexandersson.

Träffarna arrangerades av prins Andrews vän Jeffrey Epstein både i England och USA i början av 2000-talet. Jeffrey Epstein dömdes senare för sexualbrott och hittades död i fängelset i augusti i år.

För några dagar sedan ställde prins Andrew upp på en intervju i BBC för att förklara varför han inte sade upp sin vänskap med Jeffrey Epstein och för att neka till sexanklagelserna från Virginia Giuffre.

Intervjun blev en katastrof och var den slutliga orsaken till att prinsen nu drar sig tillbaka.

Många lögner

I intervjun tillbakavisar prins Andrew Virginia Giuffres detaljerade uppgifter om deras olika möten. Uppgifterna har framkommit i juridiska dokument knutna till fallet Epstein.

Bland annat har Virginia Giuffre sagt att prinsen svettades när de dansade. Prins Andrew å sin sida säger att han var oförmögen att svettas vid den här tiden.

Att ge den här intervjun var en dålig idé. Riktigt dålig

― Kommentar på Youtube till intervjun som prins Andrew gav BBC

Han skulle ha lidit av en medicinsk åkomma som gjorde att han inte kunde svettas. Det här på grund av att han i samband med Falklandskriget fått så höga adrenalinnivåer i kroppen.

Prins Andrew blev avrådd från att ställa upp på intervjun av sina rådgivare, men valde ändå att genomföra intervjun.

– Det blev en total katastrof. Han sa en hel del saker i intervju och många har sedan bevisats vara lögner, konstaterar Jenny Alexandersson som är kunglig hovexpert på Aftonbladet i Sverige.

Själv har hon träffat och intervjuat prins Andrews f.d. hustru Sarah Ferguson för ett par år sedan.

Utanför rättssalen.
Bildtext Uppgifterna om att Virginia Giuffre (i mitten) som 17-åring utnyttjats av prins Andrew kom fram i samband med skandalerna kring Jeffrey Epstein.
Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Skandalen sliter hårt på brittiska kungahuset

BBC-intervjun har fått 10 000 kommentarer på Youtube: Att ge den här intervjun var en dålig idé. Riktigt dålig; Den långsammaste plankraschen jag någonsin sett; Nu när han blivit offentligt avskedad kan vi då också sluta ge honom miljoner av skattebetalarnas pengar?

BBC-intervjun förvärrade alltså prins Andrews situation och nu har han tillkännagett att han avsäger sig sina offentliga åtaganden för överskådlig framtid.

Jenny Alexandersson är kunglig hovkommentator på Aftonbladet.
Bildtext Jenny Alexandersson är kunglig hovexpert på Aftonbladet.
Bild: Aftonbladet

– Jag tror att han var enormt stressad under intervjun, för de lögner som radades upp var totalt tagna ur luften. Han påstod att han aldrig ens träffat Virginia Giuffre, trots att det finns fotografier på dem båda tillsammans, säger Jenny Alexandersson.

Hon kan inte ens tänka sig vad drottning Elizabeth och resten av den kungliga familjen tänker om intervjun.

– Jag tror att det här sliter oerhört hårt på det brittiska kungahusets rykte. Även om drottning Elizabeth är van vid skandaler efter barnens skilsmässor och påstådda mutbrott, så tror jag att det är spiken i kistan för henne. Hon måste ju ha fått nog.

Jenny Alexandersson påpekar att om man har en kunglig roll så ska man också spela spelets regler. Då ska man vara lite upphöjd över andra människor, även när det gäller moral och etik.

Jag tror att det här sliter oerhört hårt på det brittiska kungahusets rykte.

― Jenny Alexandersson, kunglig hovexpert

– Är man en förebild så får man lov att vara det också på fritiden, i sitt privatliv. Det går inte att ha vänskapsrelationer med människor som är dömda för pedofili eller andra brott.

Hur stor har prins Andrews roll varit när det gäller representation för kungahuset?

– I Storbritannien har man fokus på regenten, men också på tronarvingen prins Charles och hans hustru Camilla, samt på prins William och Kate. Men prins Andrew har haft en del kungliga uppdrag.

Framför allt har han haft uppdrag för olika stiftelser och organisationer. Han är välkänd av britterna och en symbol för kungahuset och Storbritannien.

Drottning Elizabeth II anländer till parlamentet i London för att presentera regeringen Camerons politk.
Bildtext Drottning Elizabeth och prins Philip har upplevt flera skandaler kring sina barn.
Bild: EPA/CARL COURT

Vad är det som händer inom monarkin?

Turbulensen kring prins Andrew inträffar ungefär samtidigt som prins Harry och Meghan bestämt sig för att ta en timeout från sina kungliga uppdrag och från offentligheten. Vad är det som håller på att hända inom den brittiska monarkin?

– När kungligheter inte längre har någon politisk makt får de istället någon form av moralisk makt eller kändisstatus. Men det har visat sig att de brittiska kungligheterna har svårt att hantera den här rollen, säger hovexperten Jenny Alexandersson.

Det blir en krock mellan den roll som kungligheterna vill ha och den roll som de tilldelas i tabloiderna, pressen och som britterna i stort ger dem. De ser kungligheterna som kändisar.

– Prins Andrew har nog trott att han kunnat spela lite vid sidan om och ha kompisar som han gillar, men som inte passar in i det kungliga livet. Nu spricker den bubblan helt enkelt.

Det blir en krock mellan den roll som kungligheterna vill ha och den roll som de tilldelas i tabloiderna, pressen och som britterna i stort ger dem

Det brittiska kungahuset är enormt traditionellt och konservativt, mycket mer än de nordiska kungahusen, berättar Jenny Alexandersson.

Samtidigt finns det en helt annan offentlig blick på dem idag än vad det gjorde för tjugo, trettio år sedan. De måste helt enkelt lära sig hantera hur de ska agera i det nya medielandskapet med sociala medier.

Har anklagelserna mot prins Andrew även väckt diskussioner om att den brittiska monarkin borde avvecklas?

– Det finns kritik, bevakning och skriverier, men man höjer inte rösten för att avskaffa monarkin. Här finns en skillnad till situationen i Sverige, där kritik lätt leder till krav på att kungahuset ska läggas ned.

– I Storbritannien har man helt enkelt en annan respekt och kärlek till kungahuset. Deras regent har suttit på tronen väldigt länge. Hon är 93 år idag och det finns en enorm respekt för henne. Det här finns kvar, trots att de brittiska tabloiderna är totalt respektlösa mot kungahuset, säger Jenny Alexandersson.

Prins Andrew till häst i paraduniform.
Bildtext Prins Andrew
Bild: /All Over Press

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln