Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det klart: Åbo tar över ungdomsverkstaden Troja 2021

Från 2019
En flicka går i en korridor.
Bildtext Arkivbild. Åbo stad tar över verksamheten vid Troja från och med 2021. En stor del av Trojas klienter kommer via studenthälsovården eller psykiatrin. Målgruppen för verksamheten är unga som inte har ett jobb eller en studieplats.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kårkulla har hand om ungdomsverkstaden Troja fram till årsskiftet 2021. Då tar Åbo stad över.

Beslutet togs på Kårkullas styrelsemöte på torsdag. Enligt styrelseordförande Anna Lena Karlsson-Finne beslöt man enligt det förslag som fanns på föredragningslistan.

– Kårkulla har förhandlat med Åbo stad om att Åbo stad ska ta över den svenska verksamheten som Troja erbjuder, och det sker om drygt ett år, säger Karlsson-Finne.

– Det viktigaste är att ungdomarna inte blir utan den här verksamheten.

Ska skötas med så låga utgifter som möjligt

Ungdomsverkstaden Troja erbjuder service på svenska för unga människor som behöver socialt, fysiskt och psykiskt stöd.

Verksamheten har ändå redan i flera år gått på minus, eftersom Kårkulla samkommun till största del själva bekostat den.

Under nästa år är tanken att Kårkulla ska sköta Troja med så låga utgifter som möjligt. Exakt hur det här ska gå till är inte helt klart.

– De detaljerna gick vi inte in på. Problemet med Troja har ju varit att Kårkulla inte har fått inkomster för det. Kommunerna köper ju Kårkullas övriga verksamhet och betalar för tjänsterna, säger Anna Lena Karlsson-Finne.

Nöjd med beslutet

Enligt Karlsson-Finne är bristen på inkomster en stor bidragande orsak till att Kårkulla inte längre vill fortsätta med Trojas verksamhet.

Hon tycker att det är rätt beslut att Åbo stad sköter om verksamheten i framtiden.

– Nog blir det ju mycket bättre om Åbo tar över det, så som det är på de flesta andra ställen. Nog är det ju staden som har ansvar för ungdomsgarantiverksamheten, vilket det här ju är.

Diskussion om artikeln