Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksförlikningsmannen: Förhandlingarna läggs på is tills tvisten om postsorterarnas kollektivavtal är löst

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 19:57.
Vuokko Piekkala intervjuas.
Bildtext Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala medlar inte i tvisten tills frågan om paketsorterarnas kollektivavtal har lösts.
Bild: Lehtikuva

Post- och logistikunionen PAU och arbetsgivarsidan Palta måste lösa tvisten om de 700 paketsorterare som flyttats till ett annat kollektivavtal innan förhandlingarna som leds av riksförlikningsmannen kan fortsätta. Det uppger riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala till STT.

Det nya kollektivavtalet är mindre gynnsamt för paketsorterarna enligt PAU.

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) uppgav tidigare på torsdag att fyra utredare tillsätts för att assistera i förhandlingarna för att få ett slut på poststrejken.

De fyra är Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen och Ann Selin.

Piekkala positivt inställd till utredningsgruppen

Piekkala säger att hon uppfattat det som att gruppen specifikt ska fokusera på att lösa tvisten som gäller de 700 paketsorterare som flyttats över till ett nytt kollektivavtal.

– Jag har tolkat det som att PAU utgår från tvisten om de 700 postanställda måste lösas innan PAU ska kunna komma överens med Palta, säger Piekkala till STT.

Det har inte satts någon tidsfrist för utredningsgruppens arbete.

Piekkala säger att det inte är ändamålsenligt att fortsätta förhandla då tvisten om paketsorterarna fortfarande är olöst.

– Därför har vi beslutat att inte sitta här på ett tag. Vi ska först se hur det går med frågan om de 700 anställda.

Enligt Piekkala har parterna lyckats komma vidare i förhandlingarna på att bra sätt, men frågan om paketsorterarna är ännu en svår fråga i tvisten.

– Vi har gått igenom texterna i förlikningsförslaget ganska långt. Vi har jobbat hårt med förslaget.

Källa: STT

Diskussion om artikeln