Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för mutbrott och bedrägeri

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 19:29.
Benjamin Netanjahu ser fundersam ut med Israels flagga i bakgrunden.
Bildtext Benjamin Netanyahu åtalas för korruption.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för bland annat korruption, uppger Israels statsåklagare Avichai Mandelblit.

Det är första gången som en sittande premiärminister åtalas för brott. Netanyahu har varit premiärminister sedan år 2009, vilket gör honom till landets mest långvariga ledare.

Åtalet innefattar mutbrott, bedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Netanyahu misstänks bland annat ha tagit emot hundra tusentals dollar i mutor.

Vad innefattar åtalen mot Netanyahu?

Misstänks ha tagit emot champagne och cigarrer

Nyhetsbyrån AP och Reuters skriver att Netanyahu misstänks ha tagit emot mutor för ett värde på 264 000 dollar av sina miljardärvänner. Bland annat uppges han ha tagit emot champagne och cigarrer.

Han misstänks också ha utbytt tjänster med en tidningsutgivare och använt sin ställning för att hjälpa en välbärgad telekommagnat i utbyte mot att en populär nyhetssajt skulle rapportera om premiärministern i positiv dager.

Han kan dömas till upp till tio års fängelsestraff för mutbrott och högst till tre års fängelsestraff för bedrägeri och missbruk av förtroendeställning.

Netanyahu förnekar brottsmisstankarna, och har kallat åtalet för häxjakt. I ett tal på tv på torsdagskvällen sade Netanyahu att han i praktiken likställer korruptionsåtalet med ett kuppförsök.

Enligt honom saknar brottsmisstankarna grund.

Åtalet tvingar inte Netanyahu att avgå, men det är sannolikt att han kommer att pressas till att göra det.

Parlamentet ska utse nästa regeringsbildare

Enligt landets vänsterpolitiker bevisar åtalet att Netanyahu inte lämpar sig som premiärminister.

Tidigare i dag, torsdag, uppgav Israels president Reuven Rivlin för landets parlament att varken Netanyahu eller hans främsta rival Benny Gantz har lyckats bilda en regering inom utsatt tid.

Nu är det parlamentets tur att hitta en ny regeringsbildare, sade presidenten. Syftet med det historiska upplägget är att undvika nyval. Det är första gången som parlamentet ska utse en regeringsbildare i Israel.

Ifall ingen av de utsedda kandidaterna lyckas bilda regering innan den 11 december ordnas det parlamentsval för tredje gången inom loppet av ett år. Nyvalet äger i så fall rum i början av nästa år.

Källor: AP, Reuters, AFP, STT

Diskussion om artikeln