Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barn till IS-krigare får återvända till Storbritannien - "de ska få det stöd de behöver"

Från 2019
Uppdaterad 22.11.2019 17:44.
IS-barn
Bildtext Enligt välgörenhetsorganisationen "Save The Children" finns det fortfarande omkring 9500 barn av fler än 40 olika nationaliteter i de syriska flyktinglägren.

Storbritannien ska nu hämta hem föräldralösa brittiska barn till IS-krigare i Syrien, meddelar Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Barnen kommer att hämtas hem inom några dagar.

Det här är de första brittiska medborgarna som landet tar emot från flyktinglägren i norra Syrien. Hittills har Storbritannien varit väldigt negativt inställt till att ta emot personer med anknytning till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Raab sade i ett utlåtande under torsdagen att barnen aldrig borde ha utsatts för krigets ohyggligheter, och de ska nu få det stöd de behöver för att kunna återgå till ett normalt liv.

Det här beslutet kom efter att brittiska parlamentsledamöter och flera välgörenhetsorganisationer protesterat mot Storbritanniens ovilja att ta emot barn från lägren i norra Syrien.

BBC hittade i oktober tre övergivna barn till misstänkta IS-krigare, som tros komma från London. Barnen fanns i ett läger i nordöstra Syrien.

Den brittiska utrikesministern gav inte några uppgifter om hur många barn som kommer att hämtas från Syrien men välgörenhets organisationen Save The Children rapporterade i oktober att mer än 60 brittiska barn sitter inspärrade i syriska läger.

Källor: BBC, HuffPost UK, Save the Children