Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pohjalainen byter namn till Ilkka-Pohjalainen – Markku Mantila blir chefredaktör: "Det är glädjande, hedrande och utmanande"

Från 2019
Uppdaterad 22.11.2019 14:19.
Markku Mantila tiedotustilaisuudessa
Bildtext Markku Mantila blir chefredaktör för den sammanslagna tidningen Ilkka-Pohjalainen.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

De finskspråkiga dagstidningarna Pohjalainen och Ilkka som slås ihop i slutet av januari byter namn till Ilkka-Pohjalainen.

Det nya namnet har varit föremål för mycket förhandsspekulationer men Ilkka-koncernen, som ger ut de båda tidningarna, valde alltså ett rätt neutralt namn på tidningen.

Utvecklingsdirektör, Susanna Pajakko, säger att de ville ha ett namn som inte för bort tankarna från det österbottniska.

Namnet ska representera hela Södra Österbotten och Österbotten, samtidigt som det hedrar historien och den nya inriktningen, säger marknadsföringschefen Jarno Puutio.

– Dessutom börjar vi alltid våra intervjuer med: ”Jag ställer frågor för Ilkka och och Pohjalainen”, säger Pajakko.

Pohjalainen utkommer i Vasa och Ilkka i Seinäjoki men framöver är det alltså en och samma tidning som utkommer på bägge orterna.

Från Nato tillbaka till tidningsvärlden

Chefredaktör blir Markku Mantila. Han har varit informationschef vid statsrådet men också chefredaktör Pohjalainen åren 2002-2009, och för tidningen Kaleva 2009-2014. Sin journalistkarriär inledde han på Ilkka 1985.

Just nu jobbar han som enhetschef vid Natos strategiska kommunikationscentrum.

– Jag trodde inte att jag skulle återvända till journalistiken, men när erbjudandet kom, tänkte jag att det här är uppgifter som man bara erbjuds en gång i livet. Det är glädjande, hedrande och utmanande, och det gillar jag.

Mantila tror att hans hem fortsättningsvis kommer vara Helsinfors, där hans fru arbetar. Men han tänker leta efter en bostad i antingen Österbotten eller Södra Österbotten och vara närvarande i båda landskapen.

I-Medias styrelseordförande Timo Aukia säger att orsaken till att Mantilas valdes, var bland annat att han känner till båda landskapen och att han har utmärkta kontakter båda nationellt och internationellt.

Ett exemplar var av tidningarna Pohjalainen och Ilkka.
Bildtext Tidningarna Ilkka och Pohjalainen slås ihop.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Sammanslagningen av tidningarna aviserades tidigare i år och innebar samarbetsförhandlingar, som slutade med att 26 personer fick gå från Pohjalainen och Ilkka.

Också chefredaktörerna för tidningarna, Toni Viljanmaa och Satu Takala, fick lämna sina poster.

Artikeln uppdaterad 22.11 kl. 14:20 med citat av Markku Mantila, Susanna Pajakko, Jarno Puutio och Timo Aukia.

Diskussion om artikeln