Skippa bluff-elektriker och skaffa fler brandvarnare är olycksutredarnas råd för semesterstugorna - Företagare: Bränder ett av de största orosmomenten

Efter att ha utrett den tragiska stugbranden i Levi ger utredarna rekommendationer för hur uthyrningsstugor ska bli tryggare. De har att göra med elinstallationer och brandvarnare.
- Våra slutsatser borde intressera alla som har med uthyrningsstugor att göra. Det handlar om en mycket tragisk händelse som inte får upprepas, säger Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi.
Fyra rekommendationer efter Levi-branden
Det var på natten den 12 april som det började brinna kraftigt i en stuga i Levi. De som använde stugan hade hyrt den för en veckas tid under en fritidsresa. Då branden bröt ut sov fyra barn i stugan.
En 17-åring som sov i stugans nedre våning vaknade av brandvarnaren, lyckades ta sig ut och larmade nödcentralen. Tre yngre barn som sov i övre våningen stod utom räddning och omkom.
Bluff-elektriker inget att skämta om
Undersökningen har visat att det var en felinstallerad elektrisk golvvärmeslinga som orsakade branden.
Olycksutredarnas rekommendationer har bland annat att göra med elsäkerhet, att installationer ska utföras av behörigt yrkesfolk. Det misstänker man inte var fallet när den branddrabbade stugan byggdes.
- Jag förvånar mig över att man ofta skämtar bort installationer gjorda av bluff-elektriker och inte tar riskerna på allvar. Det här visar hur tragiska följderna kan vara, säger Veli-Pekka Nurmi.
Helst fler brandvarnare än minimikravet
Olycksutredarna betonar också att det är viktigt att den som sover i ett hus som börjar brinna vaknar och kan ta sig ut. Det betyder att det måste finnas brandvarnare och en utrymningsplan.
- Det finns skäl att upprepa vikten av brandvarnare. Man borde helst ha fler sådana än minimikravet. Gärna en i varje sovrum, säger Veli-Pekka Nurmi.
Han betonar att en stuguthyrare har ett stort ansvar för brandsäkerheten, men också den som hyr en stuga borde vara på sin vakt, kontrollera att det finns varnare och repetera utrymningsvägar.
Vid Olycksutredningscentralen framhåller man att centralens uppgift är att utreda olyckor för att kunna ge rekommendationer, men inte att dryfta om det har skett lagbrott, det är polisens sak.
Företagare i Åbolands skärgård: Brandsäkerheten är ett av de största orosmomenten
Simon Strömsund hyr ut stugor på Brännskär i Åbolands skärgård. För honom är brandsäkerheten ett stort orosmoment. Det räcker länge innan hjälpen är på plats om det börjar brinna.
– Nog är det ett av de största orosmomenten brandsäkerheten. I och med att man är på ett sånt här ställe så om ett hus börjar brinna så kan det nog gå dåligt. Man kan inte räkna med att man får det släckt, säger Strömsund.
Det här sätter press på att se till att brandsäkerheten är i skick. Strömsund har byggt stugor själv för uthyrning under de senaste åren, och då arbetet planeras och utförs är säkerhetsaspekterna viktiga.
– Vi bygger stugorna långt själva men för elarbeten anlitar vi proffs med rättigheter att göra dem så vi vet alltid att det rätt gjort och det är bra gjort. Just i och med att det inte ska hända olyckor, säger Strömsund.
Enligt Strömsund är tydliga regler för byggen viktiga, och de underlättar också arbetet.
– Jag tycker nog att det inte kan göras för säkert. Förstås ska det inte vara för tungrott och sätta käppar i hjulen, men säkerheten är nog viktig. Det är så att ju noggrannare det finns bestämmelser och anvisningar för dem som bygger så desto lättare är de att följa och man kan hitta ett lugn i det att det är rätt gjort.
Kunderna frågar inte om brandsäkerhet
Brandsäkerheten är viktig och då somrarna är torra är folk medvetna om riskerna. Simon Strömsund har trots det inte stött på många kunder som skulle fråga om brandsäkerhet.
– Det är sällan det kommer till diskussion. Det är kanske något som man kunde diskutera mera från vårt håll som erbjuder servicen, säger Strömsund.
I och med att det är så få som frågar om det har Strömsund svårt att bedöma hur bra kunderna kan brandsäkerhet.
Och brandsäkerheten är ett av de största orosmomenten i verksamheten.
– När man har kunder på ön och inte har uppsikt över stugan hela tiden så det är klart att man går och funderar. Man hoppas att de har stängt av allt som ska stängas av och att de hanterar elden rätt i spisen, berättar Strömsund.
Däremot har han märkt att folk är medvetna om riskerna.
– När vi har haft torra somrar, och det är faktiskt en stor brandrisk, så är nog folk medvetna i åtminstone de fallen.