Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rami Hietaniemi avslutar sin karriär på självständighetsdagen: "Kommer att bli känslosamt"

Från 2019
Rami Hietaniemi.
Bildtext Rami Hietaniemi avslutar sin karriär.
Bild: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / ALL OVER PRESS

En av Finlands mer framgångsrika brottare under 2000-talet, Rami Hietaniemi, avslutar sin karriär. Den 36-årige Hietaniemi går sin sista brottningsmatch på självständighetsdagen i en landskamp mot Sverige.

– De senaste 20 åren har varit så målinriktade att det är lite som att begrava ett helt liv. Det är brutala känslor när man bestämmer sig för att avsluta en karriär.

– Det återstår ännu ett par veckor av idrottarliv, säger Hietaniemi och syftar på landskampen mot Sverige den 6 december i Ilmajoki – ett evenemang som sätter punkt för hans brottningskarriär.

– Det kommer att bli känslosamt. En tuff dag. Får kalla kårar bara av att tänka på det. Är det sedan slut? Som det ser ut nu så är det så.

Skador sätter stopp

Beslutet att lägga av med brottningen var inte lätt. Orsaken var helt enkelt att kroppen inte längre håller på den nivå som Hietaniemi själv kräver.

– Kroppen börjar vara så sönder att jag inte längre kan uppnå den nivån som jag skulle villa uppnå. Det har varit ganska så tungt, säger Hietaniemi.

Motivationen att fortsätta finns. Eller skulle finnas, om kroppen bara skulle hålla. Men det gör den inte.

Hans bästa framgångar blev ett VM-brons, ett EM-silver och 12 FM-guld. I OS lyste framgångarna med sin frånvaro, vilket fortfarande grämer Perhosonen.

– Jag har alltid velat ha en OS-medalj. Men i OS har jag bara två misslyckanden. Det har stört mig hela karriären och det slutar antagligen aldrig att störa mig, säger Hietaniemi.

Läs en längre intervju med Rami Hietaniemi på Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln