Förhören i riksrättsutredningen avslutade – nu vill president Trump ställas inför rätta
Under torsdagen avslutades de sista öppna förhören i demokraternas riksrättsutredning mot USA:s president Donald Trump. Just nu finns det inga fler förhör inplanerade.
Inom de kommande veckorna ska representanthuset ta ställning till om presidenten ska ställas inför rätta i senaten eller inte. Utredningen, som handlar om Trumps omstridda samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har än så länge hållits inom representanthusets väggar.
Trump själv hoppas på att ställas inför rätta. En talesperson för Vita Huset säger att en rättegång i senaten är det enda stället där presidenten kan förvänta sig rättvisa.
- Där kan vi förvänta oss att äntligen höra från vittnen som verkligen har sett någonting och eventuellt också deltagit i korruption.
Republikanerna har majoritet i senaten, till skillnad från representanthuset där förhören i riksrättsutredningen har hållits.
Osannolikt att Trump döms skyldig
Demokraterna anklagar Trump för att i ett telefonsamtal försökt pressa Ukrainas president att starta en korruptionsutredning mot Trumps politiska rival Joe Biden och hans son, i utbyte mot militärt stöd i Ukraina.
Det handlar alltså om att Trump skulle ha sökt utländsk hjälp för att främja sitt återval i presidentvalet 2020.
Den amerikanska presidenten ska också ha bett Zelenskyj utreda om Ukraina hjälpte demokraterna i det amerikanska presidentvalet 2016.
Om Trump ställs inför rätta är det ändå osannolikt att han fälls, eftersom det krävs två tredjedelar av rösterna i senaten för att han ska kunna dömas skyldig och avsättas.
Sista vittnesmålen i utredningen
I går förhördes de sista inplanerade vittnena i riksrättsutredningen. Ett av dem var Fiona Hill, Vita Husets tidigare främste Ryssland-rådgivare. Hon lämnade sin post en vecka innan det omstridda telefonsamtalet mellan Trump och Zelenskyj ägde rum den 25 juli.
Under förhöret anklagade Hill medlemmar av det republikanska partiet för att ha försökt sprida tvivel om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 - genom att hitta på en berättelse om att det skulle ha varit Ukraina som blandade sig i valet och inte Ryssland.
- Den olyckliga sanningen är att det var Ryssland som var den utländska makten som systematisk attackerade våra demokratiska institutioner 2016.
Hill vädjade också till kongressen i representanthuset att inte ägna tid åt republikanernas påhittade historia om Ukraina, utan istället fokusera på presidentens agerande och Rysslands eventuella planer på att blanda sig i nästa presidentval 2020.
Källor: BBC, Reuters, SVT, DN