Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sven Sid belönas med Raseborgsmedaljen: Hans insats har bidragit stort till kulturlivet i Raseborg

Från 2019
Uppdaterad 22.11.2019 12:27.
Regissören Sven Sid.
Bildtext Ingåbon Sven Sid regisserade sin första pjäs på Raseborgs sommarteater 1974.

Teaterprofilen Sven Sid tog emot Raseborgs stads förtjänstmedalj Comitatus Raseburgensis Sigillum i stadshuset i dag (22.11). Han belönas för kulturinsatsen han gjort som regissör för Raseborgs sommarteater.

I motiveringen nämns hur Sven Sid som regissör har inspirerat amatörer och blivande proffs. Han har sedan 1974 regisserat flera pjäser och musikaler på Raseborgsscenen.

- Hans insats har bidragit stort till kulturlivet i Raseborg. Med stora publikframgångar har Sid bjudit raseborgare och många, många andra på njutbara stunder som banat väg för sommarteaterns framgångssaga, sägs det i motiveringen.

Det är stadsdirektören, stadsfullmäktiges ordförande eller stadsstyrelsens ordförande som har möjlighet att föreslå vem som ska få förtjänstmedaljen.

Sedan finns en ordenskommitté som godkänner eller förkastar förslagen. Det är samma ordenskommitté som beslutar när raseborgsmedaljen delas ut.

Den här gången var det Anders Walls och ordenskommitténs ordförande Henrik Lindholm som delade ut medaljen.

Medaljen delades ut första gången 2011 och då gick Raseborgsmedaljen till Alexis Charalambides och Anthony Ntallari på Leros och till dirigenten Jukka-Pekka Saraste. Sedan dess har medaljen delats ut åtta gånger. Tidigare mottagare Kaj Wickholm, Mårten Johansson, Jan Nybom, Torolf Grünn, Matti Peltonen, Nils-Gustav Höglund och Tom Simola.

Rättelse 22.11.2019: Nils-Gustav Höglund har lagts till i listan på namn.

Diskussion om artikeln