Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart kan du föra pulkor och ämbar till avfallsstationen – Rosk’n Roll först i Finland med att ta emot plastföremål

Från 2019
Pulkor i snön
Bildtext Har du en söndrig pulka som skräpar i en knut där hemma? Snart kan du föra den till avfallsstationen så att plasten återvinns.
Bild: Mostphotos

Rosk’n Roll börjar med separat insamling av hushållens plastprodukter vid sina avfallsstationer i Öst- och Västnyland. Hittills har plastprodukterna sorterats som blandavfall.

Från och med december börjar plastprodukterna sorteras separat från de avfallslass som kommer till stationerna.

Av plast tillverkas både förpackningar som livsmedels- och tvättmedelsförpackningar och plastprodukter som leksaker, möbler och serviser.

Insamlingen av plastförpackningar har enligt lagen ordnats av förpackningsproducenterna. Men insamlingen av plastprodukter har hittills begränsats till olika försök.

Till exempel har det varit svårt att hitta en hanteringsanläggning för annat plastavfall än förpackningsplast.

– Rosk’n Roll är det första avfallsbolaget i Finland som börjar samla in plastprodukter regelmässigt inom hela sitt verksamhetsområde och på alla sina avfallsstationer. Mer och mer avfall måste kunna utnyttjas som material och därför börjar vi med insamlingen, säger Vesa Heikkonen, utvecklingschef, i ett pressmeddelande.

Så här sorterar du plast från och med den 2 december

De här plastprodukterna samlas in separat:

  • ämbar, kannor, tunnor
  • utemöbler
  • pulkor och leksaker
  • plastdelar i spadar och snöslädar

Metalldelarna ska tas bort.

De här hör inte hemma bland plastprodukterna:

  • PVC-plast
  • frigolit, skumplast
  • presenningar, slangar, rör
  • bygg- och lantbruksplast

Från avfallsstationerna skickas plastprodukterna till Päijät-Hämeen Jätehuoltos sorteringsanläggning som känner igen plasttyperna och styr dem vidare för återvinning.

Plasten ska bli råvara för återvunnen plast. Av återvunnen plast tillverkas till exempel plastpåsar, -ämbar och -plattor.

Bland plastprodukterna sorteras hushållsplast som inte är förpackningar. Hit hör till exempel ämbar, lådor, vattenkannor, trädgårdsmöbler, pulkor och så vidare. Metalldelarna ska tas bort.

PVC-plast, skumplast, frigolit, sladdar, rör samt bygg- och lantbruksplast får inte sorteras med avfallet för plastprodukter.

Släng plastprodukten på rätt flak

På avfallsstationerna har plastprodukterna hittills sorterats med blandavfallet. Precis som blandavfall är plastavfallet avgiftsbelagt eftersom Rosk’n Roll betalar för sorteringen och hanteringen.

Mottagningspriset för plastprodukter är ändå lägre än för blandavfall. Till exempel kostar en säck på 200 liter 4 euro.

Fastän man bara tar med en enskild plastprodukt till avfallsstationen tillsammans med annat avfall så lönar det sig att slänga produkten på det separata plastflaket så att det säkert återvinns och inte bara förbränns.

– Många har redan önskat separat insamling av plastprodukter. Folk sorterar gärna när de vet att avfallet på riktigt går till återvinning, säger Vesa Heikkonen.

Förpackningsplast sorteras ännu skilt

Till avfallsstationen ska du helst föra större plastprodukter och avfallslaster som inte hör hemma i avfallskärlet på gården.

Däremot är det fortfarande bättre att lägga mindre plastprodukter som plastbestick och små leksaker i blandavfallskärlet där hemma.

Plastförpackningar som redan en tid har samlats in vid större fastigheter och vid ekopunkterna sorteras fortfarande separat och tas emot avgiftsfritt på avfallsstationerna. Förpackningsplast återvinns i Riihimäki.

Diskussion om artikeln