Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Labourfästet Wigan vill de flesta lämna EU och det får de brexitvänliga partierna att vädra morgonluft – "Det finns bara ett parti som erbjuder en väg ut ur EU"

Från 2019
Gågatan i centrum av Wigan en solig dag. I stadens centrum finns många låga historiska hus.
Bildtext Gågatan i Wigan är stadens kommersiella centrum. Invånare som Svenska Yle träffar beklagar att tjänsterna blivit färre i staden under de senaste åren.
Bild: Greg Balfour Evans / Alamy

I Wigan i nordvästra England röstade två av tre invånare för att lämna EU. Flera partier kämpar om brexitväljarnas röster. Samtidigt har många invånare tappat förtroendet för politikerna.

Wigan, England

- Politikerna? Dem litar jag inte på ett skvatt!

Det utbrister företagaren Roy Crompton då Svenska Yle tittar in i hans affär i centrum av Wigan.

Sedan tjugo år tillbaka driver han ett företag som specialiserat sig på idrottskost.

Under den här tiden har utvecklingen på orten inte gått i rätt riktning, säger Cromtpon som bott i Wigan i hela sitt liv.

– Den här staden håller på att dö. Butik efter butik stängs. Förra veckan stängde Marks & Spencer. Morrisons har också stängts. Staden är bara en skugga av vad den varit.

Företagaren Roy Crompton fotograferade i sin affär i Wigan. Crompton är en man i medelådern med kort grått hår.
Bildtext Roy Crompton driver ett litet företag i Wigan. Han säger att staden inte är vad den brukade vara.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Brexitförespråkare känner sig svikna

Att varuhuskedjan Marks & Spencer lade lapp på luckan är en domänförlust som svider.

Men mest förnärmad är Crompton över att brexit inte blivit av, trots att det gått tre och ett halv år sedan EU-folkomröstningen.

– Jag har tappat tron på politiken. Vi hade en folkomröstning som sade att vi skulle gå ut ur EU.

– Nu har man backat, inte enbart en eller två gånger, utan kanske fyra fem gånger. Och de fortsätter att dra ut på det. Jag ser inget slut på det hela.

Valet är extremt intressant för politiken är oförutsebar, traditionen att rösta som man alltid gjort gäller knappast nu

Michael Winstanley, Torypartiet

I Wigan är det många som håller med Roy Crompton. Här röstade närmare två tredjedelar av invånarna för att lämna EU.

Inför parlamentsvalet i december har partierna med andra ord mycket att vinna på att nå ut till väljare som vill lämna EU.

Industriområdet Wigan Pier var ett centrum för den tillverkande industrin i staden. På bilden ser historiska industrianläggningar vid ett vattendrag.
Bildtext Det historiska området Wigan Pier vittnar om stadens långa industriella anor. Efter hand har industrins betydelse ändå minskat i Wigan.
Bild: John Davidson Photos / Alamy

Knepigt läge för arbetarpartiet Labour

Wigan har en månghundraårig historia som industristad. Textiltillverkningen och kolindustrin var länge viktiga arbetsgivare i staden.

Politiskt har Wigan varit ett starkt Labourfäste. Sedan första världskriget har man alltid skickat en Labourledamot till underhuset i London från Wigans valkrets.

Men inför parlamentsvalet i december är läget för Labour mer knepigt än tidigare.

Med Jeremy Corbyn i ledningen tar jag inte i Labour ens med en tång - de högaktar inte resultatet folkomröstningen

Kieran Haunch, invånare

Många väljare som Svenska Yle träffar är missnöjda med arbetarpartiet. Anledningen till missnöjet stavas brexit.

– Jag har alltid tidigare röstat på Labour, men med Jeremy Corbyn i ledningen tar jag inte i dem ens med en tång.

– De försätter landet i konkurs och högaktar inte resultatet i folkomröstningen, säger Kieran Haunch, en 54-årig Wiganbo.

Haunch säger att han inte ännu bestämt sig för vem han ska rösta på. Valet står mellan det konservativa Torypartiet och Brexitpartiet som leds av Nigel Farage.

54-åriga Kieran Haunch fotograferad på gågatan i Wigan. Han är iklädd en grann vindjacka och en keps.
Bildtext För Kieran Haunch står valet mellan Tories och brexitpartiet.
Bild: Rikhard Husu

Utmanare till Labour vädrar morgonluft

Historiskt sett har de konservativa fått spela andra violin i det politiska livet i Wigan. Men nu hoppas man nå ut till missnöjda Labourväljare med ett löfte om ett nära förestående EU-utträde.

– Valet är extremt intressant för politiken är oförutsebar nu, säger Michael Winstanely som leder den konservativa fullmäktigegruppen i Wigan.

– Den långvariga traditionen att rösta enligt hur man alltid har gjort i familjen gäller knappast den här gången.

Michael Winstanley leder de konservativas regionalorganisation i nordvästra England. På bilden är han iklädd en prydlig ytterrock och slips.
Bildtext Michael Winstanley hoppas att de konservativa ska lyckas bryta Labours hegemoni i Wigan.
Bild: Rikhard Husu

Enligt Winstanley handlar nyvalet först och främst om att ta ställning till brexit. Han säger att de konservativas inställning till brexit är betydligt tydligare än Labours.

– Problemet är att ingen vet var Labour står beträffande brexit. Egentligen finns det bara ett parti som erbjuder en klar väg ut ur EU, och det är det konservativa partiet med Boris Johnson.

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage puhui vaalitilaisuudessa Walesissa Pontypoolin kaupungissa 8. marraskuuta.
Bildtext Brexitpartiet som leds av Nigel Farage deltar i parlamentsval för första gången. Stödet för partiet har minskat efter beskedet att man inte utmanar de konservativa i valkretsar där Tories ser ut att vinna mandat.
Bild: EPA

Brexitpartiet skrällde i Europaparlamentsvalet

I Europaparlamentsvalet i maj kom Nigel Farages Brexitparti med en politisk stormvarning. Partiet fick närmare 41 procent av rösterna i Wigan och brädade därmed såväl Labour som Tories.

Enligt Michael Winstanley är utgångsläget inför nyvalet i december ändå ett annat.

– Europaparlamentsvalet var något helt annat än parlamentsvalet.

– Vi var tvungna att delta i det valet och människor använde valet som ett sätt att protestera mot det faktum att vi inte hade lämnat EU i slutet av mars som vi blivit lovade.

Hur ser du framtiden för Wigan efter att Storbritannien lämnat EU?

– Jag ser att vi går mot en ljusare framtid efter att vi lämnat EU. Det betyder att vi har möjlighet att prioritera på vårt eget sätt och ta oss an nya handelsavtal, säger Winstanley.

– Och framför allt kommer politikerna i det här landet att ställas till svars för de beslut de fattar. Så är inte nu när vi är medlemmar i EU.

Liberaldemokratiska kandidaten John Skipworth planerar sin kampanj tillsammans med två medhjälpare. Skipworth är en man i senare medelåldern. Sällskapet sitter på ett café.
Bildtext Liberaldemokratiska kandidaten John Skipworth (t.h.) hoppas att brexitförespråkarnas röster splittras. Här planerar han sin kampanj med två partikamrater.
Bild: Rikhard Husu

Liberaldemokraterna vill återkalla brexitbeslutet

Förutom de konservativa och Brexitpartiet kämpar också liberaldemokraterna om väljare i den andra ändan av brexitspektret.

Liberaldemokraterna försöker nå väljare som vill återkalla beslutet att lämna EU.

– Det finns en ansenlig mängd Labourväljare som anser att vi ska stanna i EU. En ansenlig mängd konservativa tycker lika. Över partigränserna uppmanar man mig att jobba hårt för att vi ska stanna i EU, säger John Skipworth.

Skipworth är Liberaldemokraternas kandidat valkretsen Makerfield som gränsar till Wigan.

I det senaste valet fick Skipworth ett anspråkslöst resultat.

Nu kan resultatet bli bättre om EU-förespråkarna koncentrerar sina röster till Liberaldemokraterna medan brexitförespråkarnas röster splittras mellan de konservativa, Brexitpartiet och Labour.

– I det här fallet kan vi vinna i valkretsen Makerfield även om vi inte får mer än trettio procent av rösterna, säger Skipworth.

– Det här är ungefär samma andel som som röstade för att stanna i EU i folkomröstningen.

Balansgång för Labour i brexitfrågan

Situationen i Wigan visar på den rävsax som det största oppositionspartiet Labour befinner sig i.

Partiet måste balansera intressena hos EU-förespråkare i stora städer som London och väljare på orter som Wigan som är övertygade om att Storbritannien ska lämna EU.

Jag är besviken på att valet hålls före brexitfrågan har klarnat. Nu riktas allt fokus på brexit och så borde det inte vara

Alex Nolan, väljare

Labourledaren Jeremy Corbyn har sagt att ska omförhandla det befintliga utträdesavtalet och låta britterna ta ställning till innehållet i avtalet i en andra folkomröstning, om han blir premiärminister efter valet.

Efter att ha blivit pressad på sin egen ståndpunkt i frågan gick Corbyn i fredags ut med att han inte kommer att ta ställning vid en eventuellt ny folkomröstning.

Labourledamoten från Wigan röstade för Johnsons avtal

Den sittande parlamentsledamoten från Wigan, Lisa Nandy (Labour), hörde i sin tur till det tjugotal labourledamöter som röstade för Boris Johnsons utträdesavtal, trots att hon ursprungligen motsatte sig EU-utträdet.

I en podcast i samband med Labours partistämma summerade Nandy de svårigheter som följer av att det råder olika uppfattningar om brexit i partiet.

- När jag kommer hem verkar remainers (de som vill stanna i EU) anse att vi är leavers (som vill lämna EU), medan leavers ser oss som remainers, säger Nandy.

Lisa Nandy
Bildtext Lisa Nandy har representerat Wigans valkrets sedan 2010. Hon röstade för Boris Johnsons utträdesavtal trots att en majoritet av hennes parti röstade mot avtalet.
Bild: Rex Features

Späder på känslan av att vara fjärmad från politiken

Vidare säger Nandy att hon förstår den vrede som den utdragna brexitprocessen väcker hos väljare som röstade för att lämna EU.

- Vi bad människor att komma ut, vi frågade dem vad de ansåg, vi bad dem att välja. Nu säger vi till dem att vi beklagar, men att vi egentligen bestämt annorlunda.

- Det späder på känslan av att vara fjärmad från det politiska systemet, och att politiska systemet helt enkelt inte bryr sig om vad människor tänker.

Labours sits försvåras av att valrörelsen tillsvidare kretsat kring brexit - och inte till exempel hälsovård eller skattepolitik där Labour har lättare att utmana den sittande regeringen.

– Jag är lite besviken på att valet hålls före brexitfrågan har klarnat. Nu riktas allt fokus på brexit och så borde det inte vara. Vi behöver ett nyval men brexitfrågan borde lösas först, säger Labourväljaren Alex Nolan.

Labourväljaren Alex Nolan. En yngre kvinna.
Bildtext Alex Nolan hör till tredjedelen invånare i Wigan som röstade för att stanna i EU.
Bild: Rikhard Husu

Obönhörligt valsystem gynnar stora partier

Wigan är en av Storbritanniens 650 valkretsar som utser en parlamentsledamot var till underhuset.

Systemet med enpersonsvalkretsar har lett till att rösterna i Storbritannien koncentrerats till det konservativa Torypartiet och vänsterpartiet Labour.

För att bryta de stora partiernas hegemoni kan mindre partier med gemensamma intressen låta bli att nominera kandidater i enskilda valkretsar för att att gynna ett annat parti.

Brexitpartiet stiger åt sidan i valkretsar som domineras av konservativa

Inför parlamentsvalet den 12 december har bland annat Liberaldemokraterna stigit åt sidan i ett tjugotal valkretsar till förmån för Labourkandidater som motsätter sig brexit.

Vidare meddelade Brexitpartiet att man inte kommer att utmana torypartiet i valkretsar där de konservativas seger ses som säker.

Däremot ställer brexitpartiet upp kandidater i valkretsar där Labour varit dominerande.

I Wigan blir det ändå inget taktiserande: såväl Liberaldemokraterna som brexitpartiet ställer upp kandidater i syfte att utmana Tories och Labour.