Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidigare riksförlikningsman om poststrejken: Alla tvister som gäller revirfrågor är väldigt svåra

Från 2019
Heidi Nieminen och Tuomas Aarto intervjuas.
Bildtext Det är postfacket (PAU) och arbetsgivarnas intresseorganisation (Palta) som har bett om hjälp i de svåra förhandlingarna. På bilden postfackets ordförande Heidi Nieminen och arbetsgivarsidans Tuomas Aarto.
Bild: Lehtikuva

De fyra utredare som i går tillsattes av ägarstyrningsministern Sirpa Paatero för att få slut på poststrejken har suttit sedan i morse på riksförlikningsmannens kontor. Tidigare riksförlikningsmannen Juhani Saloniuds konstaterar att alla tvister som gäller revirfrågor är väldigt svåra.

Det är postfacket (PAU) och arbetsgivarnas intresseorganisation (Palta) som har bett om hjälp i de svåra förhandlingarna. Post- och logistikunionen PAU och arbetsgivarsidan Palta måste lösa tvisten om de 700 paketsorterare som flyttats till ett annat kollektivavtal innan förhandlingarna som leds av riksförlikningsmannen kan fortsätta.

De som idag ska ta itu med postdilemmat är arbetsmarknadsexperten Jukka Ahtela, förre FFC-ordföranden Lauri Ihalainen, tidigare arbetsmarknadsdirektören Lasse Laatunen från Finlands Näringsliv EK, och före detta ordföranden för servicefacket PAM, Ann Selin.

"Avtal i förlikningsprocessen brukar bli nån form av kompromiss"

Juhani Salonius, som var riksförlikningsman under åren 1997–2009, konstaterar att det nu sitter hårt åt att hitta en lösning.

- Alla tvister som gäller revirfrågor och tillämpningsfrågor är väldigt svåra, säger Juhani Salonius. Vi har enligt grundlagen en organiseringsfrihet som varje människa, varje arbetsgivare och varje facklig organisation har rätt till. Det här synkroniserar inte alla gånger med verksamheten och det kan leda till svåra problem som vi nu ser i poststrejken.

Positionerna är låsta eftersom arbetsgivarsidan inte vill diskutera frågan om de 700 utlokaliserade paketsorterarnas kollektivavtal och postfacket håller fast vid att sorterarnas kollektivavtal ska vara en del av de fortsatta förhandlingarna. Är lösningen nu att endera parten backar?

- Ett avtal, åtminstone om det sker i förlikningsprocessen, brukar bli någon form av kompromiss, svarar Juhani Salonius. Lagen om förlikning utgår från att förlikningsmannen beaktar parternas ställningstaganden.

"Att styrelsen avgår löser knappast någonting"

Postfacket kräver att Postens styrelse ska avgå. Borde den göra det?

- Det är inte en avtalsfråga, svarar den förra riksförlikningsmannen. Ingen utomstående kan kräva någonting. Man kan ha åsikter, men nån juridisk betydelse har inte sådana här krav.

Kunde styrelsens avgång lösa någonting?

- Knappast. I förlikningsprocessen är det arbetsvillkoren som är på bordet. Det finns en annan juridik som gäller aktiebolag.

"Utredarna kan ge en rekommendation mycket fort"

De som idag ska ta itu med postdilemmat är arbetsmarknadsexperten Jukka Ahtela, förre FFC-ordföranden Lauri Ihalainen, tidigare arbetsmarknadsdirektören Lasse Laatunen från Finlands Näringsliv EK, och före detta ordföranden för servicefacket PAM, Ann Selin.

Förhandlingarna under riksförlikningsmannens ledning började klockan halv nio och utredarna säger att de är beredda att sitta så länge som det behövs. Något slags bakre gräns är söndag kväll.

- De är så pass erfarna att om viljan finns så kan de ge en rekommendation mycket fort. De behöver inte många dagar till det, avslutar Juhani Salonius.

Diskussion om artikeln