Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utbytesstudenten Jonna Rask från Pargas uppmanades att lämna Hongkong

Från 2019
Jonna Rask
Bildtext Efter tre månader som utbytesstudent i Hongkong är Jonna Rask nu tillbaka i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Planen var att Jonna Rask från Pargas, som till vardags studerar juridik vid Åbo universitet, skulle spendera en termin som utbytesstudent i Hongkong. Men tre månader in på vistelsen satte oroligheterna där stopp för hennes studier.

Demonstrationerna mot den kinesiska regeringen har pågått så gott som dagligen sedan i somras. Den senaste tiden har de regeringsfientliga protesterna trappats upp och poliserna har svarat med våldsamma metoder.

Den här utvecklingen har också påverkat tillvaron för Hongkongs utbytesstudenter.

– De två senaste veckorna spred sig demonstrationerna till universitetsområdena, vilket gjorde att flera universitet stängde sina dörrar för resten av terminen. Det vandaliserades en del och alla som bodde på campusområdena evakuerades till andra ställen.

Personer som antänt gatubränder i Hongkong.
Bildtext Demonstranterna har satt eld på fordon och byggnader under sammandrabbningar med polisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Uppmaningen till att åka hem till Finland igen var därför kanske inte helt oväntad, men den kom ändå plötsligt.

– Strax innan jag fick besked om att jag borde åka hem var jag och de flesta andra ändå av den åsikten att nej, jag kommer nog att stanna, för nog blir det här bra ännu. Så jag har inte hunnit reflektera så mycket. Allt har gått så snabbt och nu står jag här i Åbo igen.

Mobiltelefonen var extra viktig

Jonna Rask vill inte jämföra läget i Hongkong med någon krigszon, men om man är på fel ställe vid fel tidpunkt kan det gå illa.

– Det känns skönt att man inte längre behöver oroa sig över om man kan gå ut. Det känns också skönt att kunna gå ut utan att behöva kolla på någon "app" (mobilapplikation) om det pågår några protester.

En demonstrant som skjuter i väg något med en tennisklubba.
Bildtext Demonstranterna kastar bensinbomber och skjuter pilar på polisen.
Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

I början av hennes vistelse i Hongkong var Jonna Rask med några kompisar vid en tunnelbanestation som plötsligt fylldes av demonstranter.

– Då var jag lite rädd, eftersom jag inte visste vad allt går ut på. Så då var det bara ta sig därifrån. Men sedan blev allt snabbt en vardag, där det viktiga var att se till att man inte hamnade emellan demonstranter och polisen.

– Vi utbytesstudenter blev ofta förvarnade om vilka platser man skulle undvika och det var bättre att hålla sig undan, men jag vet flera som tyckte att det var väldigt spännande att söka sig nära platserna där det hände saker. Allt beror nog på hur mycket självbevarelsedrift man har.

Det har gradvis bara blivit värre och blir det ännu värre finns det snart ingen återvändo

Hongkong tillhör Kina och lokala medier kan ofta censurera pågående händelser. Kina vill heller inte ha någon som helst utländsk inblandning i konflikten i Hongkong. Jonna Rask följde därför en del Instagramkonton som drivs av demonstranter.

– Den vägen får man se en annan sida av allt som pågår. Jag har också följt hur de finländska medierna har rapporterat om Hongkong. Jag har inte lagt mig i det som pågår i Hongkong, men självklart förespråkar jag demokrati.

Jonna Rask
Bildtext Jonna Rask blickar ut över Hongkong som har drygt sju miljoner invånare.
Bild: Privat

Protesterna utlöstes i somras av en ny, omstridd utlämningslag som sedermera har skrotats. Demonstrationerna har allt mer blivit en kanal för krav på större självstyre, transparens och fria val.

– För några månader sedan var det inte alls våldsamma demonstrationer, men på sistone har nästan varje protest haft våldsamma drag. Ofta har demonstranterna rivit upp tegelstenar från gatubeläggningen, som de sedan kastar mot poliserna.

Poliser med batonger på gata i Hongkong.
Bildtext Kravallpolisen bevakar gatorna i centrala Hongkong.
Bild: AFP / Lehtikuva
Kravallpoliser skjuter tårgas mot demonstranter. Ett moln av rök och i bakgrunden en skylt med texten "Warning tear smoke". Polisen anklagas för kriminell brutalitet.
Bildtext Kravallpoliser har skjutit tusentals tårgaskanistrar mot demonstranterna. De anklagar polisen för att ha gjort sig skyldig till kriminell brutalitet.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Demokratiaktivisterna vann en liten delseger då Högsta domstolen nyligen förkunnade att regeringens beslut att förbjuda ansiktsmasker i offentligheten, bryter mot Hongkongs grundlag.

Men bland annat Storbritannien har riktat kritik mot polisen och regeringen i Hongkong för deras våldsamma agerande mot demonstranterna. Två människor har dött under protester den här månaden.

– Det är väldigt svårt att säga åt vilket håll det här kommer att vända. Det har gradvis bara blivit värre och blir det ännu värre finns det snart ingen återvändo.

Jonna Rask
Bildtext Jonna Rask hann spendera tre månader i Hongkong.
Bild: Privat

Jonna Rask ansökte om en utbytesplats i Hongkong redan förra vintern, det vill säga långt innan oroligheterna startade.

– Som finländare tänker man nu att man är väldigt lyckligt lottad. Här är väldigt lugnt och man behöver inte vara orolig för något liknande. Man behöver inte heller vara orolig för om de demokratiska reglerna följs eller inte.

Hon beskriver hur som helst tiden i Hongkong som en tid som gav jättemånga nya upplevelser, där hon också har lärt sig mycket nytt och fått många nya vänner.

– Livet där var väldigt kul. Hongkong är en väldigt fin stad som har jättemycket att erbjuda med allt från vandringsleder till stränder. Det är också en central plats i Asien, varifrån det är lätt att utforska andra områden. City University of Hong Kong där jag studerade är också väldigt bra rankat och har ett gott rykte.

Klart jag funderade på att jag hade haft andra alternativ, men jag skulle inte byta bort Hongkong, för det har ändå gett mig så mycket

Hur mycket kommer du att följa det som händer i Hongkong nu när du är tillbaka i Finland?

– Jag kommer fortsätta att följa det som händer. Det är fortfarande lika intressant att se hur situationen utvecklar sig. Man kan bara hoppas på att det löser sig på ett fredligt sätt.

Jonna Rask
Bildtext Mobiltelefonen var väldigt viktig för att ha koll på var i Hongkong det pågick demonstrationer.
Bild: Privat

Diskussion om artikeln