Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

15 miljoner unga flickor har haft sex mot sin vilja – våld mot kvinnor är hela mänsklighetens problem

Från 2019
På bilden syns demonstranter som samlades i Kapstaden för att kräva att regeringen gör mer för att få slut på könsbaserat våld mot kvinnor.
Bildtext I början av september samlades tusentals demonstranter utanför parlamentsbyggnaden i Kapstaden. Demonstranterna krävde att presidenten Cyril Ramaphosa tar till åtgärder för att få slut på våldet mot kvinnor, vilket är ett stort problem i Sydafrika.

Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, oftast av en partner. Varannan kvinna som dödas har dödats av en partner eller en familjemedlem.

Den 25 november uppmärksammas FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

– Jag tycker det är väldigt sorgligt att det i varje samhälle finns våld mot kvinnor. I varje samhälle, säger Marceline Naudi, ordförande för Europarådets expertgrupp för bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet (GREVIO) till Euronews.

Enligt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC dödades omkring 87 000 kvinnor och flickor år 2017. Nästan 60 procent av offren dödades av någon som stod dem allra närmast, alltså av en partner eller en familjemedlem.

Många av offren dödas av nuvarande eller tidigare partners. Men de dödas också av pappor, bröder, mammor, systrar och andra familjemedlemmar för att de är kvinnor

― UNODC

Enligt FN dödas det totalt sett fler män än kvinnor i världen.

Men männen dödas i regel av någon de inte känner. När det gäller män som dödas, dödas mindre än en av fem av sin partner, medan majoriteten av de kvinnliga offren dödas av sin partner.

Tusentals hedersmord varje år

Värst är situationen för kvinnorna i Afrika, där sannolikheten är störst att bli mördad av en partner eller familjemedlem. År 2017 dödades 19 000 kvinnor i Afrika, jämfört med 3 000 i Europa.

Det är länder i Latinamerika och Asien som toppar listan vad gäller flest kvinnomord. Men samtidigt saknas det tillförlitliga uppgifter från många länder, framförallt i Afrika och Asien där insamlingen av nationell statistik är bristfällig.

Ett annat stort problem är hedersmord som ofta begås av nära släktingar på grund av att en kvinna eller flicka brutit mot religiösa eller traditionella värderingar. FN uppskattar att det årligen sker kring 5 000 hedersmord.

Att kvinnor mördas i hög utsträckning förklaras av utbrett könsbaserat våld. De kvinnor som lever i fattigdom, krigszoner och humanitära kriser tillhör de mest utsatta. I konfliktdrabbade länder som Irak och Demokratiska republiken Kongo har sexuellt våld använts som ett militärt vapen.

Sexualiserat våld

Globalt sett har var tredje kvinna utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, oftast av en partner.

Enligt Unicef har 15 miljoner flickor i åldern 15 till 19 har haft sex mot sin vilja. Över 70 procent av världens traffickingoffer är kvinnor och flickor och majoriteten av dem har blivit sexuellt utnyttjade, uppger FN.

När det gäller förekomsten av sexuella trakasserier beräknas siffran vara högre. Inom EU uppskattas mellan 45 till 55 procent av kvinnorna ha upplevt sexuella trakasserier efter att de fyllt 15 år.

kvinna sitter på huk intill en vägg och gömmer sitt ansikte, hon har blåmärken på armarna
Bildtext Våld mot kvinnor kan handla om fysiskt, sexuellt och psykiskt våld.

Hedrar feministikoner

FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor infördes år 1999. Under den här dagen hedras också minnet av Mirabal-systrarna från Dominikanska republiken.

Systrarna Patria, Minerva och Maria Teresa Mirabal lönnmördades den 25 november 1960 på grund av sitt politiska engagemang mot den dåvarande diktatorn Rafael Trujillo. I stora delar av Latinamerika ses systrarna därför som feministiska ikoner och hjältar.

I dag inleds också en FN-kampanj som pågår i sexton dagar, för att synliggöra det utbredda våld som fortfarande drabbar kvinnor världen över. Kampanjen håller på tills den 10 december, som är FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter.

Källor: AFP, Euronews, UN Women, The New York Times.

Diskussion om artikeln