Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På Arenan just nu: Nella Korpio ska sätta punkt för den poänglösa sviten i Levi – ”Hon är den enda med en realistisk chans”

Från 2019
Uppdaterad 23.11.2019 09:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i alpint, damernas slalom åk 1 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med 20 år på nacken ska Nella Korpio försöka rädda den finländska slalomäran i Levi. Hon försöker bli den första blåvita damen att ta sig till det andra åket sedan 2012 då Tanja Poutiainen slutade tvåa.

Sex finländare deltar i säsongens världscuppremiär i slalom. Samtliga slår ur underläge vilket märks i de höga startnumren.

Nella Korpio har nummer 59, Riikka Honkanen 66, Kia-Emilia Hakala 69, Julia Toivanen 70, Jenny Vuori 72 och Rosa Pohjalainen är med nummer 73 den sista damen som åker ned för pisten i Levi.

De största hemmaförväntningarna riktas mot Nella Korpio.

Genombrott förra vintern

Förra säsongen slog Nella Korpio igenom på allvar då hon tog världscuppoäng i såväl Courchevel, Zagreb och Flachau.

Poängen var väldigt välkomna för Korpio men framför allt för de finländska damerna som hade kammat noll sedan Tanja Poutiainen tog sina sista slalompoäng i mars 2014.

Under slutskedet av säsongen och på sommaren kände Korpio av överansträngningssymptom vilket påverkade sommarträningen. I början av september kunde hon inleda själva grenspecifika träningen på snö och nu blickar han hon med iver framemot helgen.

– Jag är ivrig inför lördagen trots att jag haft små utmaningar med hälsan. Allt har ändå gott åt rätt håll och jag har kommit åt att åka tillräckligt mycket skidor, säger Nella Korpio till Yle under landslagets pressträff i Levi.

Yle Sportens expertkommentator Marcus Sandell är även han optimistisk inför Korpios tredje start i Levi.

– Hon har helt klart det i sig. Hon ska kunna fortsätta ta poäng som ifjol. För hennes del skulle det vara viktigt få starta kontinuerligt bland de 30 första, säger Sandell om Korpio.

Gällande de övriga damerna Riikka Honkanen, Kia-Emilia Hakala, Julia Toiviainen, Rosa Pohjalainen och Jenny Vuori är Sandell inte lika förväntansfull.

– Nella har en realistisk chans att ta sig vidare till det andra åket. De övriga måste göra karriärens kanske bästa åk samtidigt som konkurrenterna har en sämre dag.

”Så länge jag inte är sur är jag nöjd”

Efter att ha radat upp placeringarna 23, 20 och 27 under förra säsongen vill 20-åriga Nella Korpio från Helsinki Ski Club givetvis inleda den nya slalomsäsongen med två tävlingsåk.

– Min målsättning är att inte vara sur och besviken då jag korsar mållinjen. Om så sker är jag bland de 30 främsta efter det första åket. Åkningen har känts tillräckligt bra för att det ska lyckas.

Nella Korpio poserar för kameran inför Levis slalomdeltävling i november 2019.
Bildtext Nella Korpio tävlar för tredje gången i Levi.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Korpios huvudfokus ligger på världscupen men hon vill även lyckas i junior-VM där hon får delta för sista gången i mars 2020.

– Jag är ute efter revansch i Narvik. Jag har haft mindre lyckade JVM-starter under de senaste åren, säger Korpio och syftar på 14:e plats 2017 och sin 12:e plats 2019.

Nya banprofilen borde passa Korpio

Tävlingsbacken, Levi Black, är den samma som under alla år sedan den första världscuptävlingen 2004. Inför årets tävling som är den 15:e för damerna har arrangörerna byggt ett par nya krön som ändrar på åkrytmen.

– Visst har vi fått träna mer i tävlingsbacken än de flesta, men jag har inte blykoll på den nya profilen. Det spelar ingen större roll då jag gillar tävlingssituationen, oberoende av backe, säger Korpio som tävlat i Levi både 2016 (VC-debut) och 2018.

Sandell tror i sin tur att den något långsammare banan är en fördel för Finlands främsta damslalomåkare.

– De nya terrängvågorna borde passa Nella. Överlag ska finländarna kunna dra nytta av hemmaplansfördelen.

Hur ser du på tätstriden i lördagens tävling?

– Det blir helt säkert Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova som kämpar om segern med amerikanskan som förhandsfavorit. Sveriges Anna Swenn-Larsson slutar trea även om den övre flacken är svårare än under tidigare år, avslutar Sandell.

Damerna tävlar på lördag och herrarna på söndag. Båda dagarna inleds det första åket klockan 11.15 och det andra 14.15.

Slalompremiären sänds i TV2 och på Yle Arenan. Kristian Karlsson och Marcus Sandell kommenterar båda tävlingarna på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i alpint, damernas slalom åk 1 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)