Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så påverkar strejkerna din vardag: Busstrafiken i huvudstadsregionen stannar och passagerarfärjor står i hamnarna

Från 2019
Uppdaterad 25.11.2019 06:53.
Lastbil med Postens logga står parkerad bakom ett stängsel.
Bildtext Poststrejken utvidgades på måndagen. Nya sympatistrejker inleddes också.
Bild: Lehtikuva

Poststrejken omfattar över 10 000 arbetstagare inom posten och fortgår till 22.12 kl. 24 om ingen lösning nås.

På måndagen utvidgades sympatistrejkerna och vissa av dem påverkar många människors vardag.

Så här kan strejken påverka dig.

1. Posten

Strejken utvidgades till Postens servicepunkter på måndagen. Det innebär bland annat att öppethållningstiderna påverkas. Också postens tjänstemän och försäljningsverksamheten omfattas av strejken.

Nu är det endast den tidiga tidningsutdelningen samt för hälsan och säkerheten viktiga försändelser som inte berörs av strejken.

Se Postens vidare information.

Post- och logistunionen PAU meddelade 24.11 att arbetstagarnas strejk fortsätter till 22.12 om ingen lösning hittas.

2. Busstrafiken

Busstrafiken påverkas kraftigt i huvudstadsregionen. Nästan inga bussar går mellan måndag kl 03 och tisdag kl 03. Spårtrafiken fungerar normalt. Av den miljon resor som sker med kollektivtrafik varje dag görs hälften med buss, alltså är rusning inom lokaltågstrafiken att vänta.

3. Passagerarfärjorna

Passagerartrafiken inom sjöfarten påverkas också synbart. På Åbo Stockholm-rutten blir fartyget Baltic Princess i hamn på måndag kväll och i Helsingfors blir Silja Serenade kvar i hamn tisdag morgon.

På Viking Line påverkar den möjliga strejken enligt följande. På söndag kväll blir Viking Rosella i Mariehamn. På måndag morgon blir Mariella i Helsingfors och Amorella i Åbo. Viking Grace åker inte iväg från Åbo hamn måndag kväll. På tisdagsmorgonen blir Gabriella i Helsingfors hamn.

Wasa Express trafikerar endast en tur från Vasa på söndag. Fartyget avgår klockan 8 på morgonen men kvällsavgången klockan 20 från Vasa är inställd.

Måndagsavgången från Umeå klockan 12 har också ställts in på grund av strejkhotet. Tanken är att Wasa Express ska återgå till normal tidtabell på måndagskvällen.

Läs mer om påverkan på färjorna här.

4. Flyg och flygplatser

Inom luftfarten påverkar Luftfartsunionens sympatistrejk resenärer främst genom att catering-servicepersonalen lägger ned arbetet. Också säkerhetskontrollerna kan påverkas.

Finnair meddelade i ett pressmeddelande om 26 inställda flyg på söndagen och måndagsmorgonen. På söndagskvällen uppgav bolaget att ytterligare kring 250 flyg ställs in på måndag.

Enligt Finnair drabbas över 20 000 av bolagets kunder av sympatistrejken.

finnair, flygplats
Bildtext Finnair inhiberade flyg redan på söndagen
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln