Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sprickor i gator och hus, vattenskadad restaurang, jordras och stora sättningar – torgparkeringsbygget i Åbo kantat av missöden

Från 2019
En stor grop i centrum av Åbo då torgparkeringen byggs.
Bildtext Torgparkeringsbygget inleddes hösten 2018. Så här såg det ut då bygget pågått ett år.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Arbetet med den kommande parkeringen under Salutorget i Åbo inleddes hösten 2018 och det beräknas vara färdigt i slutet av år 2020.

Torgparkeringen skapade rubriker redan då besluten fattades. Efter en lång armbrytning beslutade stadsfullmäktige sommaren 2012 att bygga parkeringen med minsta möjliga marginal, 34 röster för och 33 mot.

Men också själva arbetet har skapat många rubriker. Under år 2019 har problem kring torgparkeringen skapat åtminstone sju nyheter.

Restaurang Foija stängde för gott

I mitten av februari drabbades Åborestaurangen Foija av omfattande vattenskador efter att rör sprungit läck i samband med torgparkeringsarbetet.

- Det var som om man hade sprutat vatten in i lokalen med en slang på fullt tryck. Vi fick pumpa bort fyra kubik vatten underifrån golvet, berättade kedjechef Kristian Helanne från Restel, som äger restaurangen.

Skadorna var så stora att restaurangen stängde för gott.

Sprickor i trottoarerna

En månad senare, i mitten av mars, upptäcktes beläggningsplattor som rört på sig och sprickor i trottoarerna kring Salutorget i Åbo.

Enligt Skanska som bygger torgparkeringen fanns det ingen orsak till oro.

- Det är normalt att sådana skador uppstår då man gräver. Då byggarbetet är klart kommer ytbeläggningen att göras om från grunden, sade Pasi Mäkinen från Skanska.

Jord rasade längs Universitetsgatan

Bara en vecka senare inträffade ett ras, och räddningsverket spärrade av ett område vid Universitetsgatan närmast Ortodoxa kyrkan.

Regn och smältvatten hade sköljt bort sanden under stenbeläggningen, så att kantstenar ramlade ner i gropen.

- Staketet mot arbetsplatsen fanns alltför nära det här stället, så därför började det luta ner mot gropen, förklarade Janne Laine, som är torgparkeringens projektchef.

Marken sjönk 20 centimeter

I mitten av april 2019 avbröts grävarbetet vid torgparkeringsbygget då marken sjunkit med upp till 20 centimeter på Eriksgatan vid Salutorget.

Eriksgatan i Åbo.
Bildtext Eriksgatan i Åbo.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

- Det finns inte ett så här besvärligt ställe för ett torgparkeringsbygge någon annanstans i Finland. Förskjutningarna av jordmassorna är lite större än vad vi hade räknat med. Trots allt sjunker gatorna i Åbo varje år, konstaterade Tero Pyssysalo, chef för markbyggen vid Skanska, som är huvudentreprenör för projektet.

Marken satte sig på nytt ställe

I början av maj 2019 avbröts torgparkeringsbygget igen, denna gång för att marken sjunkit mer än planerat vid Köpmansgatan.

- Vi fick en anmälan om att marken nu sjunkit vid Köpmansgatan och där har man tidigare inte rapporterat om liknande sättningar, berättade Åbo stads bevakningsdirektör Leena Salmelainen.

Sprickor vid ÅST:s scen

I början av november 2019 upptäcktes två sprickor ovanför scenöppningen till Stora scenen på Åbo Svenska Teater.

Då fästes skyddsnät under de skadade ytorna för att garantera arbetssäkerheten på scenen samt för publiken under teaterföreställningarna.

Det är ändå svårt att bestämma hur skadorna uppstått. I ett gammalt hus i en gammal stad uppstår det nästan alltid sprickor.

Hansakvarteret och Åbo Svenska Teater står på pålar, som förnyades för drygt tio år sedan.

Nya sprickor i teaterhuset

I mitten av november 2019 hittades nya sprickor på Åbo Svenska Teater.

- Sprickorna hittades i expansionsfogarna så att ÅST lutar mot Auragatan, berättade Mika Soinio, fastighetschef vid Stiftelsen för Åbo Akademi, som äger teaterhuset.

Vad sprickorna beror på ville han inte i det skedet kommentera, men frågan kommer att utredas bland annat med de intilliggande aktörerna.

Teaterchef Jukka Aaltonen sade till Yle Åboland att situationen är oroväckande.

Diskussion om artikeln