Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländsk domstol gick emot tidigare domslut: Staten behöver inte ta hem barn till kvinnor med IS-koppling

Från 2019
Uppdaterad 22.11.2019 19:29.
Kvinnor och barn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien 17.10.2019
Bildtext Kvinnor och barn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien 17.10.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Den nederländska staten behöver inte aktivt hjälpa till med repatriering av barn till kvinnor med anknytning till terrororganisationen IS.

En appellationsdomstol i Haag beslöt i dag att barn till kvinnor som rest från Nederländerna till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten (IS) inte behöver tas hem.

Beslutet innebär att domstolen körde över ett tidigare domslut i lägre instans.

Jurister som företräder 23 kvinnor och deras 56 barn lade fram sitt ärende tidigare i november. Då slog en lägre domstol fast att regeringen aktivt måste hjälpa till med repatrieringen av barnen som lever under svåra omständigheter i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Regeringen överklagade

Regeringen överklagade då till högre instans med hänvisning till nationell säkerhet och de risker som holländska myndigheter skulle ställas inför i flyktinglägren i sökandet efter kvinnor och barn.

Barnen i fråga är holländska medborgare och under tolv år gamla. De flesta av dem är under sex år gamla.

Sammanlagt omkring 68 000 besegrade IS-krigare med familjer hålls inspärrade i lägret al-Hol, uppger Röda korset. De som bor i lägret övervakas av syriska kurdstyrkor som tog över området då den sista IS-basen hade erövrats.

I och med vinterns ankomst förvärras förhållandena i lägret ytterligare.

Justitieministern välkomnar beslutet

Justitieminister Ferd Grapperhaus sade i dag att han välkomnar domstolens beslut som stöder regeringens linje. Linjen är att inte repatriera kvinnor och barn från från Syrien i sådana fall då orsaken till deras vistelse där är att de anslutit sig till IS.

- De här kvinnorna gjorde valet att - med eller utan barn - resa till IS-områden och ansluta sig till en terrororganisation. Regeringen kommer inte aktivt att ta dem hem därifrån, sade Grapperhaus.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln