Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranter trotsade utegångsförbud i Colombias huvudstad Bogotá

Från 2019
Uppdaterad 23.11.2019 10:22.
Oroligheter i Colombias huvudstad Bogota - Spela upp på Arenan

Under natten mot lördag har hundratals demonstranter trotsat utegångsförbudet i Colombias huvudstad Bogotá genom att samlas utanför presidentens bostad för att sjunga nationalhymnen.

På fredagen beordrade Colombias president Ivan Duque borgmästaren i Bogotá att utlysa utegångsförbud i staden från och med klockan nio på kvällen, efter att de regeringskritiska protesterna i landet urartat i våldsamheter.

Trots det här drog demonstranterna ut på gatan för att visa sitt missnöje mot regeringen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Utegångsförbudet upphörde klockan 6, lokal tid.

Demonstranter ute på gatan i Bogota.
Bildtext Under fredagskvällen drog demonstranter ut på gatorna och bankade i pannor och kastruller för att visa sitt missnöje mot regeringen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I torsdags samlades enligt regeringens uppskattningar 250 000 demonstranter på olika håll i landet, och protesterna lamslog huvudstaden Bogotá. Organisationer som stöder protesterna uppger i sin tur att det fanns upp till en miljon deltagare.

Demonstrationerna inleddes fredligt genom att människor stod på gatan och slog i pannor och kastruller, men emellertid spårade protesterna ur. Demonstranterna har blockerat vägar och kastat sten på mot polisen, som sedan svarat med tårgas.

Colombianska poliser i rad.
Bildtext Kravallpolisen drabbade samman med demonstranterna i Bogotá i torsdags.
Bild: AFP / Lehtikuva

I sydvästra Colombia har tre poliser dött och ett tiotal personer skadats i ett bombdåd riktat mot en polisstation. Tidigare har försvarsministern rapporterat om ytterligare tre dödsfall i samband med att säkerhetsstyrkorna stoppade demonstranter som försökte plundra en galleria.

Därtill har över trehundra människor skadats i sammandrabbningarna under de senaste dagarna, både demonstranter och medlemmar av säkerhetsstyrkorna. Nästan 150 personer har gripits, enligt myndigheterna.

Universitetsstuderande flyr sammandrabbning med säkerhetsstyrkorna.
Bildtext En colombiansk universitetsstuderande flydde sammandrabbning med säkerhetsstyrkorna i torsdags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bakgrunden till protesterna är colombianernas missnöje med högerpresidenten Duque. Presidenten och hans regering beskylls bland annat för korruption och mord på människorättsaktivister.

President Duque höll ett tv-tal på fredagen, där han utlovade en ”medborgardebatt” nästa vecka, med avsikten att hitta konsensus om nödvändiga sociala reformer för att minska på landets sociala klyftor.

Källor: AFP, AP, Reuters, TT

Diskussion om artikeln