Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieminister Anna-Maja Henriksson hoppas på en snabb lösning av postkonflikten

Från 2019
Uppdaterad 23.11.2019 14:47.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson hoppas att en bredare strejk går att undvika - Spela upp på Arenan

Arbetet med att försöka nå en lösning i arbetsstriden på Posten fortsätter i dag. Anna-Maja Henriksson säger till Svenska Yle att hon hoppas konflikten kan lösas så att sympatistrejker undviks på måndag.

Henriksson betonar ändå att det är ministern för statens ägarstyrning, Sirpa Paatero, som har postkonflikten på sitt bord.

Samtidigt har arbetet med att lösa arbetsstriden fortsatt på riksförlikningsmannens byrå. I går hördes de flesta parter i konflikten, säger Lasse Laatunen, tidigare arbetsmarknadschef på Näringslivet EK. Laatunen är en av de fyra utredare som har satts att lösa konflikten.

Han kan inte säga när gruppen kan lägga fram ett förslag men på grund av de sympatistrejker som hotar vore det bra om man kunde rensa bordet senast under morgondagen.

- Gårdagen ägnade vi helt och hållet åt att höra parterna i konflikten, säger han.

De övriga utredarna är arbetsmarknadsexperten Jukka Ahtela, tidigare FFC-ordföranden Lauri Ihalainen och före detta ordföranden för servicefacket PAM, Ann Selin.

Svårlöst dilemma

Tvisten gäller 700 paketsorterare som tidigare i höstas flyttades över till Postens dotterbolag Posti Palvelut. Därmed omfattades paketsorterarna av Industriförbundets kollektivavtal, vilket Post- och logistikunionen PAU inte godkänner.

Det kommer inte i fråga att försämra sorterarnas arbetsvillkor och löner

PAU:s ordförande Heidi Nieminen vidhåller i en intervju för STT att förbundet inte viker sig i paketsorterarnas avtalsfråga.

- Det kommer inte i fråga att försämra sorterarnas arbetsvillkor och löner, säger hon.

Heidi Nieminen och Tuomas Aarto intervjuas.
Bildtext Heidi Nieminen är PAU:s ordförande
Bild: Lehtikuva

Senast i morgon måste PAU meddela huruvida förbundet ämnar fortsätta att strejka efter den 8 december - det här eftersom varslet måste lämnas in två veckor före strejken.

På fredagen konstaterade den tidigare riksförlikningsmannen Juhani Salonius att parterna står väldigt långt i från varandra. Alla tvister som gäller revirfrågor är svåra, säger han.

Diskussion om artikeln