Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikaela Shiffrin hade turen på sin sida och segrade i Levi – Nella Korpio inledde säsongen med världscupspoäng: ”Kör med bara sisu om det behövs”

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Korpio knep poäng då Shiffrin segrade i Levi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var bäddat för ett sekunddrama i damernas slalom i Levi. Men den ledande slovakiskan Petra Vlhova vurpade och segern gick istället till förhandsfavoriten Mikaela Shiffrin med klar marginal. Nella Korpio slutade på 28:e plats.

Förra säsongen var det bara en dam som lyckades slå Mikaela Shiffrin i slalom. Nu var hon nära att göra det igen. Efter det första åket ledde Petra Vlhova med 13 hundradelssekunder.

Men det blev inte den hisnande kamp om segern som många hade väntat sig.

Shiffrin var väntat urstark i sitt andra åk. Men Vlhovas gick snett så gott som direkt. Slovakiskan föll och kunde inte slutföra loppet.

– Petra pushade mig verkligen i dag. Jag var väldigt imponerad av hennes fart speciellt med tanke på att jag är medveten om att hon hade problem med hälsan innan säsongen, säger Shiffrin i tv-intervjun efteråt.

Mikaela Shiffrin firar med Wendy Holdener och Katharina Truppe.
Bildtext Mikaela Shiffrin firar med Wendy Holdener och Katharina Truppe.
Bild: Lehtikuva

– Det är ett tufft sätt att förlora på, men jag är säker på att hon kommer att komma tillbaka. Jag känner mig lite tursam för att få fira seger i dag, fortsätter amerikanskan.

Nella Korpio misslyckades med sitt andra åk men var ändå nöjd

Den enda finländaren att ta sig vidare till den andra omgången var Nella Korpio. Korpio, som på sju världscupsstarter den förra säsongen tog poäng tre gånger, slutade 26:a i det första åket.

Det andra försöket blev inte lika lyckat. Korpio tappade enormt mycket tid mot slutet av banan och låg sist då hon kom i mål. Endast Vlhova och Asa Ando från Japan som också vurpade hamnade bakom henne i resultatlistan.

– Hon måste bara lita på att skidorna reagerar på hennes rörelser. Det handlar om en liten mental spärr. Man måste bara våga släppa, vilket förstås är riskabelt, men något som de här oerfarna åkarna kan ha svårt med, analyserade expertkommentator Marcus Sandell.

Korpio själv kunde ändå glädjas åt att få inleda säsongen med världscupspoäng på hemmaplan.

– Det andra åket lämnade mycket att önska, men det var en bra säsongsinledning med tanke på att det är på den här nivån jag vill tävla. Nu fick jag köra två gånger och det är upp till mig att förbättra placeringen, säger Korpio till Yle.

Formen var det inte heller något fel på.

– Visst var jag lite fräschare i det första åket, men det brukar vara så mycket adrenalin i kroppen i det andra åket så man klarar sig ändå. Nog orkar man alltid pusha sig igenom en tävlingsdag, fast med bara sisu om det behövs, ler Korpio.

Resultat:

1. Mikaela Shiffrin, USA 1.57,57
2. Wendy Holdener, SUI +1,78
3. Katharina Truppe, AUT +1,94
4. Anna Swenn-Larsson, SWE +2,41
5. Nina Haver Löseth, NOR +2,51
6. Michelle Gisin, SUI +3,17
7. Katharina Liensberge, AUT +3,24
8. Katharina Huber, AUT +3,40
9. Martina Dubovska, CZE +3,67
10. Lena Duerr, GER +3,73
28. Nella Korpio, FIN +5,91

40. Riikka Honkanen, FIN
57. Jenny Vuori, FIN

Kia-Emilia Hakala, FIN DNF
Julia Toivianen, FIN DNF
Rosa Pohjolainen, FIN DNF

Den alpina världscupen fortsätter nästa veckoslut i Killington i USA. Nella Korpio kommer också att delta i tävlingen – hennes första världscupstävling utanför Europa.