Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Glimrande julsaga om gemenskap och glädje på Unga Teatern

Från 2019
Uppdaterad 24.11.2019 08:37.
Tre skådespelare i pastellfärgade tomtekläder tittar förvånat på en fjärde man i ljusbrun skinnrock mellan dem.
Bildtext I Jultomten som försvann rycker konsulten Micke Snabb (Kristian Thulsesius) in för att rädda julen, men hans nya tidsbesparande metoder får tomtarna (Paul Olin, Stella Laine och Alex Holmlund) att häpna.
Bild: INGEMAR RAUKOLA

Jultomten har själv blivit trött och ledsen av hur människor bara tänker på sig själva. Julklappstillverkningen står stilla. Men nissarna och Tomtemor tar ett drastiskt beslut för att rädda julen. Unga Teaterns föreställning Jultomten som försvann är en spännande, sympatisk och härligt varm julsaga.

Julen närmar sig men en vag oro råder i tomtens hushåll. Tomtens tre nissar (Stella Laine, Alex Holmlund och Paul Olin) vill sätta igång med att tillverka och slå in julklappar.

Även Tomtemor (Åsa Nybo) verkar märkligt frånvarande. Hon serverar rentav gröten kall och nissarna får värma den i en mikrovågsugn (!) som har hamnat i deras kök eftersom ingen längre vill ha fjolårets hushållsmaskiner.

Men mest oroande av allt är att Jultomten själv (Frank Skog) sitter uppe på sitt rum dagarna i ända. Han äter inget, talar inte med någon och vägrar öppna breven som barnen skickar till honom.

Han tyngs av fjolårets missöde då släden fastnade i en förfärlig snöstorm och han kom för sent med alla klapparna. Barnen var ledsna och föräldrarna arga.

Och vem tror egentligen på Jultomten längre? Barnen får allt de ber om av sina föräldrar.

Så länge han inte öppnar breven har nissarna inget att göra och förberedelserna kan inte komma igång. Dagarna rinner undan.

Den pressade Tomtemor ringer konsulten Micke Snabb (Kristian Thulesius) som, utrustad med sitt stoppur, rycker in för att rädda julen. Men trots allas bästa avsikter och hårda arbete märker de att utan Jultomten blir det ingen riktig jul.

Mångsidig och stämningsfull

Jultomten som försvann är skriven av Frank Skog.

Skog står också för föreställningens regi och scenografi, och därtill spelar han med pondus en lagom kramgo, mysig och magisk Jultomte som stukats av stress och en bortskämd omvärld som tar honom för given.

Den mångsidiga scenografin och Jukka Hannukainens ljus, ljud och musik manar fram de stora och skiftande miljöer som berättelsen färdas genom.

Resultatet är en helgjuten och omsorgsfull föreställning. Den en timme långa pjäsen – en ambitiös längd med tanke på föreställningens unga målgrupp – har en vindlande berättelse som tematiserar julfirandets jäkt och förväntningar.

Den förmedlar både julstämning och hur tung julen kan vara både för vuxna som går upp i traditionernas krav och barnen som ser sina föräldrar försvinna i all stress.

Humor och värme

Jultomten som försvann kommer också med känsliga reflektioner om vad julglädjen består i.

Utan att ta till pekpinnar och moralkakor berättar pjäsen något väsentligt om hur julglädjen försvinner om man bara suktar efter saker man egentligen inte behöver. Och hur det man verkligen önskar sig kanske är något helt annat.

I en liten biroll spelar Alex Holmlund en pojke som leker med en handfull blinkande gummibollar. Rollen blir en väldigt konkret gestaltning av ett ensamt barn omgivet av de leksaker som han har lärt sig att söka sin glädje i.

Men historien får ett lyckligt slut och även den slipade effektivitetskonsulten får visa upp sina mänskliga sidor. Jultomten som försvann är en rörande pjäs med mycket humor, värme och stämning av gemenskap.

Unga Teatern: Jultomten som försvann. Text, regi och scenografi: Frank Skog. Dräktdesign: Tuula Laakso. Ljus- och ljuddesign samt musik: Jukka Hannukainen. På scen: Alex Holmlund, Stella Laine, Åsa Nybo, Paul Olin, Frank Skog, Kristian Thulesius. Spelar till och med den 28.12.2019.