Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Veckoslutsläsning: Konsekvenser av klimatförändringen, feministisk fantasy och parasitstekel som är specialist på att döda fästingar

Från 2019
Uppdaterad 23.11.2019 20:09.
Granskott i skogen.
Bildtext Förutsättningarna för skogsbruk och jordbruk har förändrats i och med klimatförändringen.
Bild: Timo Sihvonen / Yle

Här kommer fem lästips för lördagen.

Förändringarna i klimatet påverkar redan flera av oss i vardagen. Förutsättningarna för vägunderhåll, skogsbruk och jordbruk har förändrats. Följderna kan också ses på olika sätt i naturen.

En parasitstekel som är specialist på att döda fästingar innan de hinner föröka sig ger hopp om att en naturlig fiende kunde få bukt på det ökande antalet fästingar. Den kunde till och med fungera som ett biologiskt "bekämpningsmedel".

En del minns tiden då det i Finland fanns två tv-kanaler. Sedan blev de tre, så småningom fyra. Betalkanalerna dök upp och sedan streamingtjänsterna. Över 70 procent av finländarna tittar år 2019 på någon sorts streamingtjänst. Nästan 50 procent använder en streamingtjänst de betalar för.

Maria Turtschaninoff är en av våra mest framstående fantasyförfattare i dag och hennes tidlösa berättelser berör människor världen över. Men varför började hon skriva om just kvinnlig gemenskap? Och hur har hennes egna förluster präglat skrivandet?

Kängor och skor i läder behöver fettas in regelbundet för att hålla sig mjuka och smidiga och stå emot väta. Även skidhandskar, väskor och möbler i läder mår bra av en omgång fett då och då. Strömsö tipsar om hur du kan impregnera skorna med naturliga ämnen.

Ha en fin fortsättning på lördagskvällen!

Diskussion om artikeln