Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv just nu: OS-mästaren Myhrer är inne på sista refrängen och Henttinen tror på hjälp från högre makter – ”Bara att göra korstecknet och köra för fullt”

Från 2019
Uppdaterad 24.11.2019 11:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i alpint herrarnas slalom åk 1 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Slalomeliten har samlats i Levi och André Myhrer är redo att inleda sin sista säsong som professionell skidåkare. Jens Henttinen försöker i sin tur öppna poängkontot i hemmatävlingen där finländarna senast tagit poäng 2013.

Efter 16 säsonger i världscupen och VM på hemmaplan i Åre förväntade sig de flesta att André Myhrer skulle tacka för sig förra våren.

Den dubbla OS-medaljören (brons 2010, guld 2018) valde ändå att fortsätta karriären vilket passade den svenska lagledningen efter att namn som Markus Larsson, Jens Bygmark och Mattias Hargin har lagt av.

36-åringen har alltid gillat Levibacken och 3 av karriärens 29 pallplaceringar har kommit här.

– Då jag i våras valde att fortsätta behövde jag något mål. Det skulle vara häftigt att komma upp till tio segrar, då jag har åtta för tillfället. Den första kunde jag gärna ta här i Levi, säger Myhrer till Yle Sporten.

Hur känns det att inleda din sista säsong?

– Det är lite både och då skidåkningen varit en stor del av mitt liv för en lång tid. Nu är jag inne på sista refrängen och det kommer garanterat att kännas tomt då jag står vid start i Cortina d’Ampezzo i mars och ska summera säsongen.

”Förut var det Hirscher mot resten”

Säsongen 2011/2012 vann Myhrer slalomcupen. Efter det har Henrik Kristoffersen vunnit en gång och en viss Marcel Hirscher vid hela sex tillfällen.

I sommar meddelade österrikaren Hirscher att han avslutar sin magnifika karriär vilket väcker tudelade känslor hos OS-guldmedaljören Myhrer.

– Det är klart det kommer att bli lättare för alla andra. Han har varit den bästa åkaren i många säsonger och samtidigt den jag försökt slå. Det skulle ha vari kul att ha honom på start under min sista säsong.

Hur ser på konkurrenssituationen i år?

– Ramon Zenhäusern kommer att vara snabb, precis som Daniel Yule och givetvis Henrik Kristoffersen. Österrikarna Matt och Schwarz och så Dave Ryding, det finns många namn som du märker. Förut var det Hirscher på start och så resten av startfältet. Nu är det bara resten kvar.

Vem kommer att stå på podiet i söndagens tävling?

– Det blir väl tre svenskar på pallen, säger den erkänt stora Bruce Springsteen-vännen och drar på munnen.

Om det nu inte skulle råka gå så?

– Clement Noël kommer att vara högst uppe i resultatlistan även om jag inte är hundra på hans form. Om jag inte tar med mig själv vilket jag ändå tror, säger jag att Ramon Zenhäusern slutar tvåa och Daniel Yule trea, avslutar Myhrer som inleder sin 17:e och sista världscupsäsong i Levi.

Jens Henttinen är Finlands största hopp

Precis som i lördagens damtävling ställer Finland upp med sex åkare på söndag. Den enda som på förhand sett har chans att ta en plats bland de 30 främsta är Jens Henttinen som förbereder sig inför sin sjunde start i Levi.

– Om han lyckas dra nytta av fördelen att han känner till de nya modifikationerna i backen kan han nå andra omgången. Samtidigt som de som åkt mindre i tävlingsbacken har en sämre dag. Det är superjämnt och små marginaler i herrarnas slalom, säger Yle Sportens expertkommentator Marcus Sandell.

Slaomåkaren Jens Henttinen poserar för kameran inför världscupdeltävlingen i Levi i november 2019.
Bildtext Jens Henttinen är redo för att knipa sina första världscuppoäng i Levi.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Gällande de övriga finländarna Turo Torvinen, Miikka Mankinen, Marlon Sjöberg, Henrik Järvikare och Jesper Pohjolainen är han inte lika optimistisk.

– Efter att toppåkarna har gjort sitt kan publiken ta en glögg och en korv och därefter heja fram hemmahoppen. Det finns alltid en chans, men allt måste lyckas. Finländarna har tyvärr haft problem med att ta sig i mål i Levi.

Jens Henttinen har tagit sig i måli Levi fem gånger men farten har inte räckt till för ett andra åk. Nu ska det bli ändring på den fronten och 26-åringen försöker bli den första finländska herråkaren att ta poäng i slalom sedan 2013 då Santeri Paloniemi var 24:a just i Levi.

– Då jag körde norrut var jag en natt hos Santeri i Uleåborg och vi funderade lite på när det ska ske igen. Träningarna har gott bra och självförtroendet är starkt. Så varför inte på söndag, säger Henttinen under landslagets pressträff.

Från och med september har Henttinen varit en del av ett internationellt skidlag, Global Racing Team, vilket gett ny energi och en starkare tro på att han kan nå den andra omgången.

I våras deltog han i de öppna lettiska mästerskapen i Pyhä och från och med den tävlingen har han haft en ny startritual.

– Före start gjorde jag korstecknet och folk började skratta. Jag tänkte att det var en bra grej som jag fortsatt med. Det får mig att slappna av vid startpinnen.

– Inte betyder det att jag är speciellt troende, men inte heller att jag inte skulle tro på någon högre makt. Knappast skadar det heller att få lite hjälp uppifrån.

Jens Henttinen förklarar med armen hur han ska åka i söndagens slalomdeltävling i Levi 2019.
Bildtext Jens Henttinen vill attackera på söndag.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Receptet för att ta karriärens första världscuppoäng sin 20:e VC-start är alltså väldigt enkelt.

– Det gäller bara att göra korstecknet och köra för fullt. Sen får vi se om det räcker eller inte. Jag vill ändå inte överdramatisera den här tävlingens betydelse då jag planerat att köra alla slalomdeltävlingar den här säsongen.

Henttinen tror på schweizisk seger, Sandell på fransk triumf

André Myhrer lyfter fram schweizarna Ramon Zenhäusern och Daniel Yule som två av säsongens starkaste slalomåkare. Även Jens Henttinen litar på OS-silvermedaljören.

– Ramon är min personliga favorit och så tror jag på Michael Matt. Mest här i Levi men också under hela säsongen. Henrik Kristoffersen kan givetvis åka väldigt fort men är mer imponerad av de två förstnämnda. Jag håller alltid på de nordiska åkarna så håller tummarna för Myhrer, säger Henttinen.

Henrik Kristoffersen i Kitzbühelbacken.
Bildtext Henrik Kristoffersen vann sin senaste VC-slalom i januari 2018.
Bild: CHRISTIAN BRUNA / EPA / AOP

Marcus Sandell känner även han sympatier för den 36-åriga svensken.

– Jag hoppas att André är där uppe och kämpar om segern, men tror att fransmannen Clement Noël vinner. Alexis Pinturault såg ruskigt stark ut i Sölden och storslalomformen påverkar nog hans slalomåkkning positivt.

Litar du inte på Henrik Kristoffersen?

– Jag litar absolut på honom, men har en känsla av att han kommer att försök alltför mycket. Sölden var nästan en katastrof för honom och nu vill han bevisa att han kan åka fort. Han kommer ändå att göra några misstag som bidrar till att han inte stiger upp på podiet. Jag tror han kommer att hitta formen först i Beaver Creek, avslutar Sandell.

Herrarnas slalomtävling börjar klockan 11.15 och det andra åket startar 14.15.

Hela tävlingen sänds i TV2 och På Yle Arenan. Kristian Karlsson och Marcus Sandell kommenterar på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i alpint herrarnas slalom åk 1 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln