Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolivia ett steg närmare nyval – senaten godkände lagförslag som kan upphäva tidigare valresultat

Från 2019
Bolivias tillfälliga president Jeanine Anez talar i mikrofon i presidentpalatset i huvudstaden La Paz.
Bildtext Den tillfälliga presidenten Jeanine Áñez kan stadfästa lagarna ifall parlamentets överhus godkänner dem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senaten i Bolivia har godkänt ett lagpaket som kan möjliggöra nyval. De regeringskritiska demonstranterna valde att avlägsna en del av de vägblockader som försatt landet i dödläge sedan massiva protester bröt ut efter presidentvalet den 20 oktober.

För att lagpaketet ska kunna träda i kraft måste parlamentets överhus godkänna det för att den tillfälliga presidenten Jeanine Áñez ska kunna stadfästa lagarna.

Det är fortfarande oklart när nyvalet ska gå av stapeln ifall lagförslagen stadfästs.

De nya lagarna skulle upphäva resultatet i det tidigare presidentvalet den 20 oktober. Landets tidigare president Evo Morales vann med knapp majoritet, något som gav upphov till veckor av våldsamma protester och vägblockader eftersom valfusk ska ha förekommit.

Lagförslagen ska hindra fler än två mandatperioder

Morales avgick som svar på protesterna för knappa två veckor sedan, efter att Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS publicerat en rapport som avslöjade omfattande valfusk.

Evo Morales var president i nästan fjorton år. De nya lagarna skulle förbjuda återval av en president som redan suttit på posten i två mandatperioder.

Fler än 30 människor har dött till följd av sammandrabbningar i Bolivia under de senaste veckorna, de flesta i de demonstrationer som efterföljde Morales avgång.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln