Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hunger, vanstyre och våld har drivit flera miljoner venezuelaner på flykt - familjen Bellomo längtar hem, men tror på ett bättre liv i Spanien

Från 2019
På bilden ser vi familjen Bellomo som precis har anlänt till Venezuela. På bilden ser vi fempersonersfamiljen i nya vinterkläder de fått av en frivilligorganisation.
Bildtext Familjen Bellomo har nyss kommit till Madrid från Venezuela. Barnen Franceska (t.v.), Fabianna (t.h.) och Fabrizio har fått nya varma kläder för att klara vintern.
Bild: Rikhard Husu

Tusentals venezuelaner har sökt sig till Europa undan den eskalerande krisen i sitt hemland. En majoritet av dem kommer till Spanien där de hoppas kunna bygga upp ett nytt liv.

Madrid

Det blåser en iskall vind på gatorna i Madrid. Familjen Bellomo, som kommit till Spanien från Venezuela några dagar innan, är inte van vid ett sådant höstväder.

Barnen Franceska, Fabianna och Fabrizio behöver ordentliga vinterkläder. Trots vädret är familjen glad över att vara i Europa.

- I Venezuela kan vi inte ge våra barn en bra utbildning. Utbildningssystemet har fallit ihop och kriminaliteten är också ett problem, förklarar pappan Salvatore Bellomo.

Då Svenska Yle träffar familjer Bellomo bor de i ett härbärge för nyanlända.

Salvatore Bellomos förhoppning är ändå att få ett jobb för att kunna försörja sig och ordna med boende åt familjen.

Lay Manresa är verksam i frivilligorganisationen Casa de Venezuela. Hon är en dam i medelåldern. På bilden står hon utanför föreningens lilla lokal i Madrid.
Bildtext Lay Manresa hjälper landsmän som anlänt till Spanien. Föreningen hon är verksam i har en anspråkslös lokal i Madrid.
Bild: Rikhard Husu

Nyanlända får hjälp av frivilliga

Föreningen Casa De Venezuela är en samlingsplats för venezuelaner i Madrid. Venezuelaner som etablerat sig i Spanien hjälper nyanlända landsmän på olika sätt.

Behovet av hjälp ökar i takt med att fler kommer till Spanien, berättar föreningens sekreterare Lay Manresa, medan honom söker efter vinterkläder åt barnen Bellomo.

En del har det väldigt svårt eftersom de varken har tak över huvudet eller arbete

Lay Manresa, frivillig

- I början fanns det mycket stöd och skydd för dem som kom. Det här spädde på intresset för att komma. Nu när så många kommer har saker och ting förändrats mycket.

Enligt Manresa har alla venezuelaner som kommer till Madrid inte tak över huvudet. En del får tillbringa sin första tid i Spanien under bar himmel.

- De nyanlända får inte längre det stöd som man fick tidigare. En del har det väldigt svårt eftersom de varken har tak över huvudet eller arbete.

Venezuelanska familjer väntar vid vägen på gränsen mellan Venezuela och Ecuador.
Bildtext Krisen i Venezuela har drivit miljoner på flykt. Många av dem som lämnar landet söker sig till Europa.

Fyra miljoner venezuelaner har flytt undan krisen

Sedan år 2015 har fyra miljoner venezuelaner lämnat sitt hemland. De flesta har sökt sig till grannländerna i Sydamerika, men efterhand har också allt fler börjat söka sig till Europa.

Under de första sex månaderna i år kom det ungefär 20 000 venezuelaner till Spanien. Sammanlagt uppskattar man att det finns ungefär 300 000 venezuelaner i landet.

Många av dem som anländer är barnbarn till spanjorer som flydde till Venezuela under inbördeskriget i Spanien på 30-talet.

De har ofta dubbelmedborgarskap och har därmed rätt att etablera sig i Spanien.

Det kommer fler och fler och det gör att vi kan nära av varandra och ta tillvara den talang som finns

Edgar Rodriguez, företagare

Andra kommer till landet som turister för att därefter ansöka om asyl och uppehållstillstånd. Chansen att beviljas asyl som venezuelan är ändå minimal i Spanien.

Men det kan ta upp till två år att få ett beslut om asyl, och medan processen pågår kan de asylsökande arbeta, om de får arbetstillstånd.

Vidare kan venezuelaner som fått negativa besked få tidsbegränsade uppehållstillstånd på humanitära grunder.

Demonstranter utanför Venezuelas konsulat i Madrid den 30 april. En demonstrant håller en skylt där det står Justicia - rättvisa.
Bildtext Många venezuelaner i Spanien är politiskt aktiva. Bilden är från en demonstration utanför Venezuelas ambassad i Madrid den 30 april.
Bild: Rex Features

Starka historiska band till Spanien

De starka historiska och kulturella banden till Spanien underlättar läget för nyanlända venezuelaner.

Stödet från landsmän som hunnit etablera sig i Spanien är också viktigt.

- Det kommer fler och fler och det gör att vi kan lära av varandra och ta tillvara den talang som finns. Det gör att vårt samfund stärks, säger företagaren Edgar Rodriguez.

- Om vi är förenade, som vi är nu, kan vi komma långt.

Rodriguez kom till Spanien från Venezuela för tolv år sedan. De första åren hankade han sig fram på ströjobb men efter det tog karriären fart.

Företagaren Edgar Rodriguez driver en snabbmatskedja i Madrid. Han är en man i tidig medelålder som är ledigt klädd i en munkjacka.
Bildtext Företagaren Edgar Rodriguez driver en snabbmatskedja med tio restauranger i Madrid. En majoritet av de anställda kommer från Venezuela.
Bild: Rikhard Husu

Framgångsrik företagare rekryterar landsmän

I dag äger Rodriguez en restaurangkedja i Madrid som specialiserat sig på venezuelansk snabbmat.

Han berättar att kundkretsen till en början bestod av andra venezuelaner, men att de lokala efterhand också fattat tycke för venezuelansk mat.

De som jobbar i restaurangerna är ändå med få undantag venezuelaner.

Rodriquez säger att han inte kan tänka sig att återvända till Venezuela.

Landet må vara förstört, men visst vill jag åka tillbaka till Venezuela en dag

Salvatore Bellomo

För familjen Bellomo lever ändå drömmen om att återvända till hemlandet ändå stark.

- Landet må vara förstört, men visst vill jag åka tillbaka till Venezuela en dag. Var och en vill ju återvända hem, säger Salvatore Bellomo.

- Jag älskar mitt Venezuela, tillägger frun Jaquelin.

Familjen Bellomo fotograferad utanför Casa de Vene
Bildtext I familjen Bellomo är man tacksam över att vara i Spanien. Men en dag hoppas man kunna återvända till Venezuela.
Bild: Rikhard Husu

Diskussion om artikeln