Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Val för med sig andrum i Hongkong – lugnet väntas vara tillfälligt

Från 2019
Uppdaterad 24.11.2019 23:38.
Kravallpolis som bevakar vallokal i Hongkong.
Bildtext Kravallpoliser bevakar nu alla vallokaler och andra strategiskt viktiga platser. En stor del av röstarna är rädda för poliserna.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Upp till fyra miljoner Hongkongbor får i dag rösta i ett lokalval. Valet har jämställts med en inofficiell folkomröstning, och det anses vara så viktigt att det också har satt ett tillfälligt stopp för demonstrationerna mot Hongkongs ledning och Kina.

Hongkongs kravallpoliser har fått en ny uppgift. De patrullerar som bäst i närheten av samtliga 600 vallokaler dit stora mängder Hongkongbor idag har strömmat för att rösta i ett lokalval.

Hongkongs demokratiskt inriktade politiker befarar att kravallpolisens närvaro avskräcker en del av deras anhängare från att rösta. Det demokratiska blockets mål är att för första gången komma i majoritet i de 18 olika lokala förvaltningarnas styrelser.

- Hongkongborna kan nu ge uttryck för vad de tycker. Genom att rösta på demokratiska kandidater visar de att de inte accepterar det nuvarande systemet, konstaterar Hongkongs internationellt mest kända studentledare Joshua Wong.

Lokalpolitiker håller tal i Hongkong.
Bildtext Joshua Wong (i mitten) meddelade i september att han ämnar ställa upp i lokalvalet. Många av Hongkongs ledande demokratiska politiker var på plats för att ge sitt stöd.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Wong och många andra ledande demokrater anser att valet i praktiken fungerar som en folkomröstning. De säger att väljarna egentligen röstar för eller emot Hongkongs ledning och Kina.

- Därför är valet oerhört viktigt. Ifall demokraterna vinner en klar seger har Hongkongs ledning och Kina allt svårare för att strunta i våra krav, säger Wong.

Omstridd tolkning, arga anhängare

Den 23-åriga Wong hade själv velat ställa upp som kandidat. Han är den enda som Hongkongs valkommitté inte gav grönt ljus åt, med motiveringen att han vill att Hongkong ska bli självständigt.

- Valkommittén har fel. Jag och mina anhängare efterlyser självbestämmanderätt för Hongkong, och det är inte det samma som självständighet, förklarar Wong.

Wongs närmaste allierade, den 22-åriga Agnes Chow, är upprörd över att han inte fick ställa upp. Hon anser också att valkommittén och Hongkongs ledare gjorde sig skyldiga till ett allvarligt taktiskt misstag.

- Genom att inte tillåta unga Hongkongbor såsom Joshua att delta i ett val skapar ledarna ilska och frustration bland oss ungdomar. Det är kortsynt och det skadar Hongkong i det långa loppet, säger hon.

Porträtt på lokalpolitikern Agnes Chow.
Bildtext Agnes Chow ville ställa upp i det förra parlamentsvalet år 2016. Valkommittén gav henne inte tillstånd att göra det.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Inga protester, inga svarta kläder

Det demokratiska blocket befarade att Hongkongs ledning skulle skjuta upp valet med hänvisning till de allt mer våldsamma demonstrationerna som har lamslagit stora delar av Hongkong i snart ett halvt år.

Demokraterna har ändå lyckats övertala demonstranterna om att inte ordna nya protester under det här veckoslutet.

På sociala medier har alla demonstranter uppmanats att inte bara själva rösta, utan också be sina anhöriga och vänner att göra det.

Demonstranterna har också fått råd om att inte klä sig i svarta kläder och att inte använda ansiktsmasker när de går till vallokalerna.

De svarta kläderna och maskerna har blivit en symbol för demonstranterna. Under de senaste månaderna har en stor del av de unga Hongkongborna klätt sig i svart.

Två block, bristfällig demokrati

  • Det finns många politiska partier i Hongkong. De indelas i två block som ställer sig fientligt till varandra.
  • De demokratiskt inriktade partierna brukar få drygt hälften av rösterna i parlamentsvalen som ordnas vart fjärde år. Valsystemet är ändå utarbetat så att de i praktiken inte kan komma i majoritet i parlamentet.
  • Det andra blocket består av partier som ställer sig välvilligt till Hongkongs ledning och Kina. De representerar också näringslivet, och stöds av många av Hongkongs största bolag.
  • I lokalvalen har partierna som ställer sig välvilligt till Hongkongs ledning alltid klarat sig betydligt bättre än i parlamentsvalen. Det anses bero på att de har mycket mer resurser och därmed bättre möjligheter än de demokratiska partierna att hjälpa människorna på gräsrotsnivån.
  • Det finns 18 lokala förvaltningar. Partierna som ställer sig välvilligt till Hongkongs ledning har alltid dominerat dem.
  • Det demokratiska blockets mål är nu att vinna fler än hälften av de 450 platserna i lokalförvaltningarna.

Rädda kandidater, feg knivhuggning

Valet ordnas i en säregen atmosfär. I synnerhet kandidater som representerar partier som förhåller sig välvilligt till Hongkongs ledning och Kina säger att de fruktar för sin säkerhet.

Kandidaternas partikontor har vandaliserats upprepade gånger. En kandidat som också är ledamot av Hongkongs parlament blev knivhuggen i magen under ett kampanjmöte, men han kom undan med livet i behåll.

- Inget kan avskräcka mig från att fortsätta att föra min kampanj. Mina fiender visade hur fega de är genom att attackera mig utan någon förvarning, sade Junius Ho efter att han hade återhämtat sig.

Också några demokratiskt inriktade kandidater har blivit angripna.

Det här är den första gången som våld har förekommit under valkampanjer i det förr ovanligt trygga Hongkong.

Fortsatt belägring, skrämmande vapenarsenal

Röstarna är också medvetna om att några tiotal radikala demonstranter fortfarande gömmer sig i ett av Hongkongs universitet, den polytekniska högskolan. Den omringas av kravallpoliser som omedelbart häktar alla dem som lämnar universitetsområdet.

För en vecka sedan bröt de hittills allra mest våldsamma sammandrabbningarna mellan polisen och demonstranter ut på och omkring den polytekniska högskolan.

Utspridda på universitetsområdet ligger nu hundratals brandbomber samt stora mängder katapulter och pilbågar som demonstranterna använde för att skjuta metallpilar mot poliserna.

Valaffisch med klotter.
Bildtext Junius Ho är en av Hongkongs mest omstridda politiker. Han är en hängiven anhängare av kommunistpartiet som styr det övriga Kina.
Bild: Björn Ådahl / Yle

En närbelägen tunnel som förenar Hongkongön med Kowloonhalvön är fortfarande avstängd för all trafik. Den viktiga tunneln tog skada i sammandrabbningarna mellan polisen och demonstranterna.

Metron och lokaltågen fungerar också bara delvis. Tiotals stationer och annan infrastruktur har vandaliserats upprepade gånger.

Hårda krav, inget slut i sikte

Opinionsmätningar visar att en klar majoritet av Hongkongborna fortfarande stöder demonstranterna och deras målsättningar trots allt våld. Demonstranterna kräver bland annat att Hongkongs ledning utnämner en obunden kommitté som utreder polisens förfarande under de gångna månaderna.

Demonstranterna anklagar polisen för olaglig brutalitet. Majoriteten av Hongkongborna är i det fallet av samma åsikt som demonstranterna.

Man vill också att Kina beviljar Hongkong fullskalig demokrati. Det anses ändå inte vara ett realistiskt krav.

Demonstranterna har försäkrat att de inte ger upp förrän alla deras krav har uppfyllts.

Det innebär sannolikt att nya, troligen våldsamma protester snart bryter ut, oberoende av vem som utgår som segrare i dagens val.