Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Redan små barn vet att föräldrarna inte har råd med julklappar och vågar inte hoppas - "alla barn ska ges chansen att drömma"

Från 2019
Ett barn berättar sina julklappsönskemål till julgubben.
Bildtext Arkivbild. Många barn väntar ivrigt på att få träffa julgubben.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Minns du den pirriga känslan på julaftonen då du var barn? Då tiden gick så långsamt när du nervöst och otåligt väntade på att julgubben äntligen ska knacka på dörren?

Den känslan vill man ge alla barn, även till dem vars föräldrar inte har råd att skaffa den julklapp barnet önskat sig. Därför pågår flera julklappsinsamlingar i Åboland som bäst.

Julen är ingen kris och det går att fira jul med små ekonomiska medel, säger diakonissa Carita Eklund vid Åbo svenska församling. Men barn ska ges chansen att drömma och hoppas på en julklapp.

- Jag tycker att det är viktigt att barnets önskemål uppfylls. Jag tänker på min egen barndom då jag visste att mina föräldrar hade varit på stan och köpt julklappar. Jag och min syster funderade på var de hade gömt dem. Får vi det dockhus vi önskat oss? Den känslan av glädje och förväntan vill vi förmedla åt barnen.

Diakonissa Carita Eklund står på gatan utanför Åbo svenska församling.
Bildtext Diakonissa Carita Eklund.
Bild: Yle/Nora Engström

Vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet pågår julklappsinsamlingen Ge barnet en gåva fram till tisdagen den 26 november.

Den är så populär att julklappsönskemålen ibland tar slut innan kampanjen är över. Liknande insamlingar ordnas också i Pargas och på Kimitoön.

En grönmålad julgran i papp med presenter under står i ett bibliotek.
Bildtext Julgubbens hjälpredas träd i Pargas bibliotek är redan en tradition.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Tips på hur du kan hjälpa stora som små inför jul!

Barn i fattiga familjer vågar inte önska sig något större

Enligt Eklund förstår barnen ganska tidigt att familjen inte har pengar. Då kan det hända att barnet inte vågar hoppas på en julklapp.

- Barnen kanske säger till föräldrarna att det räcker med en målarbok till julklapp. De vågar inte önska sig något större, medan kompisarna på dagis och i skolan får något helt annat, säger Eklund.

Enligt Eklund får sammanlagt ungefär 1 200 barn en julklapp via den här insamlingen. Cirka 40 till 50 av de här barnen hör till Åbo svenska församling.

De familjer som fått stöd av församlingarna under året som gått har skickat in barnens önskemål. Julklappen får kosta högst 50 euro och ska vara menat för barnet. Exempelvis behöver ett tvåårigt barn knappast ett spel för en spelkonsol.

"Vi förväntas konsumera under julen"

En del familjer skuldsätter sig för att kunna ordna jul åt sina barn. Många lever sitt liv så att deras ekonomi går på plus minus noll. Då är alla extra utgifter en stor ekonomisk ansträngning.

Därför ökar hjälpbehover inför jul.

Ett korg med kort av barn som önskar sig julklappar. Överst ett vitt brev av en pojke på 3 år.
Bildtext Många barn önskar sig riktiga julklappar.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Vi förväntas konsumera under julen. Många tänker att det hör till att ha en viss sorts mat på bordet. Så nu är det många som har det svårt att få det att gå ihop, säger Carita Eklund.

Familjerna skickar kort med hjärtan som tack

Julen är en tid för gemenskap och tyvärr är det många av oss som firar ensamma, säger Eklund.

- Ensamheten är ett bekymmer. Helger som påsken och julen gör att man känner av ensamheten. Det som vanligtvis känns acceptabelt är plötsligt inte det, då man vet att alla andra sitter runt ett gemensamt julbord och har någon att fira med.

Enligt Eklund får samfälligheten flera tack av familjer redan innan julklappsinsamlingen inleds.

- De skickar in tackkort och ritar hjärtan på blanketterna innan de lämnar in dem. De vet att det är en glädje som sprids i hela familjen, säger Eklund.

Diskussion om artikeln