Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kontantfri restaurang i Helsingfors togs emot väl av kunderna – en tiondel av finländarna använder endast kontanter

Från 2019
Jone Salmela är restaurangchef på O'Learys i Tripla.
Bildtext Enligt restaurangchef Joni Salmela är O'Learys i Tripla den första restaurangen i kedjan som inte tar emot kontanter.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

I den nyöppnade sportbaren O'Learys i köpcentret Tripla i Helsingfors möts kunderna av en skylt där det står att restaurangen är kontantfri.

Det går endast att betala med kort, men i framtiden duger eventuellt också mobilbetalningar. Det här var ett medvetet val av ägarna som ville prova på något nytt.

Men vad tänker kunderna då? Vid lunchtid fylls restaurangen av gulklädda byggarbetare. Och det verkar inte vara ett problem att det inte går att betala med kontanter.

Helsingforsaren Omar Mekhane hade inte ens lagt märke till att man kan endast betala med kort.

– Det är inget problem för mig. Jag betalar för det mesta med mobilen, och jag använder bankkort allt mer sällan, säger Mekhane som är i tjugoårsåldern.

Fastän kort- och mobilbetalningar blir allt vanligare använder cirka tio procent av finländarna endast kontanter för att betala. Finlands penningmyndighet befarar att de här människorna hamnar i en ojämlik situation om man inte längre kan betala med sedlar och mynt.

Bara en kund har vänt på klacken på grund av att vi inte tar emot kontanter.

Joni Salmela, restaurangchef

O'Learys i Tripla har nu varit öppet i en månad. Restaurangchef Joni Salmela har goda erfarenheter av att inte ta emot kontanter.

Servitörerna jobbar fortare då de inte behöver räkna växelpengar. Kostnaderna har minskat i och med att företaget inte behöver betala för att sätta in kontanter på banken, eller för att ett väktarföretag sköter värdetransporterna. Det finns heller inget behov för ett kassaskåp.

Och på andra sidan om disken har attityden varit positiv, för det mesta.

– Bara en kund har vänt på klacken. Alla andra har varit helt ok med det här. Somliga är såklart en aning förundrade, säger Salmela.

Få butiker säger nej till kontanter

Utöver O'learys finns det några caféer som inte tar emot kontanter i köpcentret Tripla. K-affären som är öppen dygnet runt tar inte emot kontanter nattetid av säkerhetsskäl.

Enligt turism- och restaurangbranschens intresseorganisation Mara finns det bara en handfull affärer och restauranger i Finland som helt har övergett kontanterna.

I höstas öppnades Finlands första kontantlösa mataffär vid studentcampus i Vilmanstrand. Utöver det har de tre största mataffärskedjorna inga planer på nya kontantlösa affärer.

Enligt Maras vice vd Veli-Matti Aittoniemi har intresseorganisationen ingen officiell riktlinje angående kontanter. Aittoniemi ser flera goda sidor med att mobil- och kortbetalningar blir vanligare.

– Att hantera kontanter är dyrt och besvärligt för företagen i och med att bankernas service har reducerats. Den gråa ekonomin minskar också då det alltid blir ett spår av kort- och mobilbetalningar, säger Aittoniemi.

Finland ligger också en aning efter i utvecklingen i jämförelse föregångarländerna Sverige och Norge. I Sverige har man gått så långt att de har som mål att sluta använda kontanter i framtiden.

Basservice ska gå att sköta kontant

Borde också Finland göra sig av med kontanter? Nej, säger åtminstone Finlands Bank.

Den tiondelen av finländare som endast använder kontanter minskar hela tiden, säger Päivi Heikkinen som är avdelningschef för kontantförsörjningsavdelningen vid Finlands Bank.

Vem betalar kontant? Det är äldre, invandrare, personer med betalningsanmärkningar, personer som är måna om sin identitet och barn. Vissa kan ha fysiska funktionsnedsättningar eller inlärningssvårigheter som leder till att man inte kan betala digitalt.

– Det finns människor i Finland som behöver kontanter. Därför är det viktigt att man kan betala för varor och tjänster kontant. Speciellt vid vardagliga inköp som är livsviktiga, säger Heikkinen.

Heikkinen anser inte att det är problematiskt att några restauranger i ett köpcentrum i Helsingfors överger kontanterna. Det finns flera ställen nära som tar kontanter.

Men vad händer om ett apotek eller mataffären slutar ta emot kontanter? Enligt Heikkinen hamnar en del i en ojämlik situation. Då hamnar Finlands Bank träda in.

– I en sådan situation borde vi på allvar överväga om man kan göra så, säger Heikkinen.

Päivi Heikkinen, avdelningschef på kontantförsörjningsavdelningen på Finlands Bank.
Bildtext Päivi Heikkinen på Finlands Bank påminner att barn lär sig hantera pengar mer ansvarsfullt om de hanterar kontanter, enligt forskning.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

I digitala betalningarnas lovade land Sverige har också en liten kontantrevolution tagit fart, rapporterar BBC.

Nu överväger Sverige ifall det borde införas ett tvång på att banker måste hantera kontanter. Svenska regeringen har lagt fram en proposition om saken, och ifall den går igenom är banker tvungna att erbjuda kontanttjänster från och med 2021.

I Norge och Danmark är det lagstadgat att man måste ta emot kontantbetalningar. Så är fallet inte i Finland, men kunden måste få klart och tydligt veta vilka betalmedel duger.

– I Finland har vi inte behövt ta ställning genom reglering i fråga om kontanter. Om det uppstår följdverkningar måste vi vara redo att reagera, säger Heikkinen.

Heikkinen påminner också att det är endast kontanter som fungerar ifall datanäten ligger nere i hela landet.

Fastän Omar Mekhane, som satt på lunch i Tripla, gillar mobilbetalning vill han inte helt överge kontanterna.

– Äldre människor använder fortfarande kontanter. Det är bra att kontanter fortfarande är ett alternativ, fastän användningen säkert minskar, säger Mekhane.

Artikeln är en översättning av Annika Martikainens artikel Ravintola luopui käteisestä eivätkä asiakkaat olleet moksiskaan – Suomesta löytyy kuitenkin vielä ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia käteisestä publicerad först av Yle Uutiset den 24.11.2019.

Diskussion om artikeln