Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis förbjuder fluorvallor – skidexperten är nöjd men ser potentiella problem: ”Att kontrollera vallningen blir inte lätt”

Från 2019
Vallning av skidor.
Bildtext Skyddsutrustning är ett måste då man preparerar skidor med fluorvalla.
Bild: AOP

De omdebatterade fluorvallorna kommer att förbjudas från och med nästa säsong. Det internationella skidförbundet, Fis, fattade beslutet efter upprop om fluorvallornas miljö och hälsofaror. Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm säger att beskedet är både väntat och efterlängtat.

Det är inte bara längdskidåkningen som omfattas av beslutet. Samtliga grenar som lyder under Fis måste anpassa sig till förbudet från och med nästa höst.

– Det här var ett väntat och efterlängtat beslut av det internationella skidförbundet Fis, säger Glenn Lindholm som hoppas att beslutet får ringar på vattnet:

– Förhoppningsvis tar nu också det internationella skidskytteförbundet IBU samma beslut så att hela skidsporten blir ren från fluor, som alltså är ett skadligt ämne för både människan och naturen.

Hur ska Fis kontrollera vallningen?

En stor fråga som Fis måste lösa till nästa säsong är hur man övervakar att serviceteamen inte använder fluorvallor som är förhållandevis lättillgängliga.

Därför är det enligt Lindholm en överraskning att förbudet tas i bruk redan nästa säsong.

– Att kontrollera vallningen blir inte lätt och det uppstår onekligen en grå zon. Utan en fungerande kontroll mister förbudet all kraft. Det internationella skidförbundet måste snabbt utarbeta kontroll, uppföljning och också stipulera sanktioner för dem som bryter mot förbudet, annars mister skidsporten all trovärdighet, säger han.

Fluorvalla kostar skjortan

Fluorvallor, som funnits på marknaden sen 1987, är inte bara farliga för hälsan och miljöfarliga. De är dessutom dyra.

– Förbudet av fluorprodukter är ett stort steg i rätt riktning i strävan att göra skidsporten jämlikare och också billigare för utövaren. En tävlingsvallning av ett par skidor kostar i dagsläget 40–70 euro, men nu kommer förhoppningsvis kostnaden att sjunka ordentligt, säger Glenn Lindholm.

Diskussion om artikeln