Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Våldsbrott bland unga, CBD-olja och mem med politiskt budskap

Från 2019
redaktör Pekka Palmgren testar cannabidiol
Bildtext Spotlights Pekka Palmgren testade cannabidiol, men det visade sig att produkten är olaglig i Finland.
Bild: Taisto Lapila Yle

Här kommer fem lästips för söndagen.

Både socialarbetare och polisen anser att unga numera oftare tar till våld. Polisens statistik visar att antalet fall av misshandel som begås av unga under 15 år har ökat i år i Esbo och Grankulla. Fyra killar misshandlade en ung kille i Grankulla i våras. En av dem började begå brott när han var åtta år gammal. Hur borde samhället reagera?

Fler än varannan högutbildad har avtal som förbjuder dem att jobba hos konkurrenter, en av dem är Anna som jobbade som produktionschef i ett familjeföretag. Enligt facket är avtalen den största orsaken till att folk inte byter jobb. Också regeringen vill bli av med onödiga avtal.

CBD-oljor eller cannabidiol är den nya hälsotrenden i USA och i stora delar av Europa. Men i Finland är den förbjuden. Tusentals användare är kriminella, ofta utan att själva fatta det.

I 70 år har finländarna varje år fått rösta fram en gemensam lucia. Klart flest lucior har kommit från huvudstadsregionen, men inte alla! Under årens lopp har 32 olika orter fått pysa av stolthet när just “deras” kandidat skridit fram med ljuskrona på huvudet.

Det kan löna sig att ta memet på allvar. Bilderna du fiskar efter lols med kan nämligen ha ett politiskt budskap. Internetmem är ett alltmer vanligt sätt att kommunicera nästan vad som helst. Definitionen av ett mem är en idé eller ett kulturellt fenomen som sprids från en människa till en annan och ett internetmem är ofta en bild, ibland en video eller ljud, eller en text. Eller en mening, något man upprepar (boomers: se faktaruta i mem-artikeln).

Årets bästa mem hittar du här.

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen!

Diskussion om artikeln