Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kasköpolitiker vill att Kommunförbundet granskar fullmäktiges agerande

Från 2019
Carl-Gustav Mangs
Bildtext Styrelseordförande Carl-Gustav Mangs.
Bild: Yle/Markus Bergfors

En grupp politiker i Kaskö tänker begära att Kommunförbundet utreder om allt gick rätt till på fullmäktigemötet där Kaskö sa nej till en sammanslagning med Närpes.

Det beslöt man på ett möte på söndag eftermiddag.

Två ledamöter röstades bort med hänvisning till jäv, före själva omröstningen om att säga ja eller nej till Närpes.

Det är det förfarandet en grupp politiker, bland dem styrelseordförande Carl-Gustav Mangs (SFP), vill att granskas.

- Om Kommunförbundet ger beskedet att ledamöterna inte kan anses vara jäviga, så lyfter vi fullmäktiges beslut till styrelsen, förklarar det ogiltigt och kräver att fullmäktige behandlar ärendet på nytt, säger Mangs.

Vad som händer om kommunförbundet anser att allt gick korrekt till diskuterade man inte desto mer.

- Om vi får det beskedet måste vi i det skedet fundera på om vi ska lämna in ett besvär till förvaltningsdomstolen eller inte, säger Mangs.

Lars Piira (Saml) ansågs vara jävig eftersom hans fru som anställd i Kaskö skulle få en bättre ställning efter en fusion med Närpes. Piira ansåg inte han hade någon orsak att jäva sig i ärendet.

Också Jukka Salo (Sannf) ansågs kunna vara jävig eftersom han jobbar för Kaskö stad. Efter en kort paus beslöt man att fullmäktige skulle rösta om jäv. Båda ledamöterna ansågs vara jäviga och ersättare kallades in.

Med den ordinarie uppsättningen ledamöter skulle ja-sidan ha vunnit med siffrorna 9-8. Efter att de två ledamöterna byttes ut blev det i stället fördel för nej-sidan med 9-8.

Diskussion om artikeln