Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läckta dokument avslöjar läger där uigurer utsätts för hjärntvätt i Kina

Från 2019
Uppdaterad 25.11.2019 19:10.
Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Bildtext Kinesiska soldater patrullerar gator i uigurområdet Xingjiang
Bild: EPA

Läckta dokument visar för första gången detaljerade uppgifter om hur Kina systematiskt hjärntvättar hundratusentals muslimer.

Indoktrineringen uppges ske inom ramen för ett nätverk av strängt bevakade fångläger. Lägren uppges ha byggts under de senaste tre åren.

Den kinesiska regeringen har konstant hävdat att lägren i regionen Xinjiang erbjuder utbildning och träning för frivilliga.

Ungefär en miljon människor – främst från den muslimska uigurbefolkningen – misstänks ha förts till lägren utan rättegång.

De dokument som nu har läckt ut – och som till exempel BBC Panorama – har fått tillgång till – visar inlåsta personer som indoktrinerats och straffats. Dokumenten kallas #ChinaCables.

Kinas ambassadör i USA har avvisat dokumenten och kallar dem
för påhittade nyheter.

Övervakning och isolering

Dokumentet är daterat till juni 2017 och tros vara undertecknat av Xinjiangs vice partisekreterare.

Dokumentet är adresserat till lägerchefer och innehåller direktiv om restriktiva åtgärder för de intagna – bland annat övervakning vid toalettbesök.

Internerna tilläts inte ha mobiltelefoner eller kontakt med den yttre världen, utom vid utvalda tillfällen.

Poängsystem och mål kopplades till belöningar och straff

I dokumentet uppmanas lägercheferna att inrätta poängsystem för att utvärdera elevernas ideologiska omvandling, deras studier, och deras förmåga att följa regler. Poängen skulle kopplas direkt till belöningar, bestraffningar och familjebesök.

Vidare framgår det att de intagna skulle släppas först efter ett år om de hade uppnått vissa mål.

SVT: Våld inför andra fångar

SVT Nyheter är ett av 18 medier som deltagit i ett internationellt projekt som koordinerats av journalistnätverket ICIJ.

SVT: De läckta dokumenten

Enligt Sayragul Sauytbay, som SVT har intervjuat, handlade en stor del av den så kallade undervisningen om att lära ut kinesiska traditioner och det kinesiska kommunistpartiets principer.

Sayragul Sauytbay säger att hon slogs med gummibatonger och att en fånge hade utnyttjats sexuellt av lägervakter inför ögonen på andra fångar.

BBC uppger att dokumenten visar följande orderlista:

  • Tillåt aldrig flykt
  • Öka på disciplinen och bestraffningar vid beteendeöverträdelser
  • Belöna ånger och erkännanden
  • Topprioritera studier i mandarin
  • Uppmuntra de studerande till en sann förändring
  • Se till att det finns videövervakning av sovrum och klassrum utan döda vinklar

Juristen Ben Emmerson som arbetar med mänskliga rättigheter och kämpar för uigurernas rättigheter säger att lägren var avsedda att ändra på människors identitet.

Han säger att det är svårt att beskriva det här på något annat sätt än som ett massiv hjärntvättande som riktas mot ett helt etniskt samfund.

– Det handlar om en total omvandling som är utformad specifikt så att de muslimska uigurerna i Xinjiang som en enskild kulturell grupp ska svepas bort

Källor: BBC, SVT

Diskussion om artikeln