Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storseger för den pro-demokratiska oppositionen i Hongkong - Pekingvänliga partier led brakförlust i distriktsvalet

Från 2019
Uppdaterad 25.11.2019 10:54.
Firande oppositionsanhängare öppnar en champagneflaska utanför en vallokal i Hongkong
Bildtext Oppositionens anhängare firade segern efter att de partiella resultaten offentliggjordes
Bild: AFP / Lehtikuva

Den pro-demokratiska oppositionen i Hongkong har vunnit en storseger i gårdagens distriktsval. Pro-demokratiska ledamöter vann i 17 av Hongkongs 18 distrikt.

Enligt preliminära resultat på morgonen finsk tid har de pro-demokratiska kandidaterna vunnit 347 mandat medan de obundna, av vilka många är pro-demokratiska, har vunnit 45 mandat.

De Pekingvänliga kandidater fick 60 mandat i distrikstvalet.

Resultatet är ett bakslag för Hongkongs impopulära ledare Carrie Lam och centralstyret i Peking. Det är fråga om en storförlust för de Pekingtrogna, som inför valet hade de majoritet i alla 18 distriktsråd.

Valresultat kan därför få Peking att ompröva inställningen och politiken mot proteströrelsen i Hongkong.

Folkomröstning om Hongkongledaren Lam

Distriktsråden har inte särskilt mycket makt och ansvarar främst för lokala administrativa frågor som sophämtning och kollektivtrafik.

Valdeltagandet i distriktsvalet brukar i regel vara lågt, men efter de senaste sex månadernas allt våldsammare demokratiprotester sågs valet som en folkomröstning om Lam.

– Vi har vunnit en liten seger i dag, men det visar att folket i Hongkong har en chans att vinna det här kriget. Vi kommer att fortsätta kämpa, sade pro-demokratipolitikern Henry Sin Ho-fai.

Den allmänna opinionen vände inte mot demokratirörelsen

Hongkongs lokalstyre och Peking hade hoppats att de våldsamma demonstrationerna hade vänt en tyst majoritet av invånarna i Hongkong mot demokratirörelsen.

Men nu ser oppositionen ut att i stället ha vunnit en storseger. Valdeltagandet var dessutom rekordhögt – 71 procent jämfört med 47 procent 2015.

Proteströrelsen visade också disciplin under helgen. Beslutet att inte arrangera demonstrationer för att inte ge makthavarna en ursäkt att ställa in valet hörsammades och helgen blev den första utan oroligheter på flera månader.

Artikeln uppdaterad 10:50 med exatare uppgifter om mandatfördelning. mellan pro-demokratiska, obunda och Pekingvänliga

Diskussion om artikeln