Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Poststrejken början kännas på allvar, storseger för pro-demokratiska oppositionen i Hongkong, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Från 2019
Oppositionskandidat i Hongkong firar genom att visa fredstecknet med sina fingrar.
Bildtext Oppositionskandidaten Jimmy Sham under lokalvalet i Hongkong.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Det blev alltså ingen lösning på poststrejken igår. De 700 postsorterarnas öde är fortsättningsvis stötestenen. Åtgärderna utvidgas till att omfatta också postens tjänstemän och försäljningsverksamheten och trafiken påverkas av sympatistrejker bland annat i kollektivtrafiken och till sjöss.

De nya ministrarna vill åtgärda den tidigare regeringens "olyckliga" asylpolitik. Inrikesminister Maria Ohisalo säger att flera reformer planeras. Nyligen prickades vårt land av den Europeiska människorättsdomstolen med anledning av att en irakier som nekades asyl blev mördad i sitt hemland.

Utrikes:

Den pro-demokratiska oppositionen ser ut att ha vunnit en storseger i distriktsvalet i Hongkong. De Pekinglojala kandidaterna förlorade stort. Distriktsvalet brukar i regel inte väcka stort intresse, men i år har rekordmånga hongkongbor röstat.

I dag uppmärksammas den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, och oftast är gärningsmannen en partner. Värst är situationen för kvinnorna i Afrika, där sannolikheten är störst att bli mördad av en partner eller familjemedlem.

I eftermiddag träffar statsminister Antti Rinne Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i Moskva. Kollegorna väntas bland annat diskutera miljö- och energifrågor. Det här är Antti Rinnes första Moskvabesök som statsminister.

Dagens väder

Det är mulet i hela landet. Norr får lokalt snöfall samt underkylt duggregn, i landets södra och mellersta delar är det mest uppehåll.

Temperaturen är mest +1 till -4 grader, vid östgränsen lokalt ner till -10 grader.

Väglaget blir dåligt på natten i landskapen Norra Österbotten och Kajanaland på grund av isbildande duggregn och snöfall.

Diskussion om artikeln