Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den åtalade för skottlossningen i Helsingfors "ville bara skrämmas" – blev misshandlad med knogjärn strax innan

Från 2019
Polisen har spärrat av området där den röda bilen, som varit med om skottlossningen, står.
Bildtext Polisen har spärrat av området där den röda bilen, som var med om skottlossningen, står.
Bild: Yle/Elis Henell

Den 32-åriga mannen som står åtalad för skottlossningen i Kampen i Helsingfors i juli i år nekar att han gjort sig skyldig till tre mordförsök. Försvaret hävdar att han inte hade för avsikt att dräpa eller skada, utan endast att skrämmas.

Rättegången inleddes i Helsingfors tingsrätt på måndagen. Den hålls i tingsrättens säkerhetssal.

Den åtalade erkänner två fall av grov misshandel som excess i nödvärn samt ett fall av framkallande av fara.

Enligt åklagaren föregicks skottlossningen av misshandel som riktades mot den åtalade.

Uppgörelse mellan två släkter från samma stad i Kosovo

Polisen har tidigare rapporterat att skottlossningen var en del av en uppgörelse mellan två släkter. De två släkterna har grälat en längre tid men polisen känner inte till orsaken till grälet.

Släktingar till den Kosovobördiga mannen som står åtalad för mordförsök hade uppmanats att lämna Finland. Enligt åklagaren kommer släkterna från samma stad i Kosovo och det förekom påtryckningar från bådas håll.

Slagen med knogjärn innan misshandeln

Samma dag som skottlossningen skedde blev den för mordförsök åtalade slagen med ett knogjärn i huvudet på en byggarbetsplats i Gräsviken. Han försökte slå tillbaka och hotade samtidigt att skjuta mannen som slagit honom.

Misshandeln avbröts då en utomstående ingrep. Några timmar senare gjorde mannen allvar av sina hot och sköt mot personen som slagit honom.

Blev misshandlad och hotad på bensinstation

Knogjärnsmisshandeln var inte den enda som den för mordförsök åtalade utsatts för. I november 2018 har en annan man slagit honom med knytnäve i huvudet på en bensinstation i Fågelberga i Esbo.

I december 2018 har en tredje man slagit honom med knytnäve i käke på en bensinstation i Råtorp i Vanda. Han hotade också att döda honom.

Alla män som misshandlat den för mordförsök åtalade har samma släktnamn.

Två av dem som åtalats för att ha misshandlat honom är samtidigt offer för mordförsöken. De är i sin tur åtalade för misshandel och olaga hot.

Vd för byggföretag

Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelse för mannen som sköt medan männen som misshandlade honom ska straffas med böter.

Den för mordförsök åtalade är verkställande direktör på ett byggföretag i Vanda. Företagets årliga omsättning är dryga en miljon euro.

Mannen har enligt folkbokföringsregister bott i huvudstadsregionen de senaste åren. Han har inte åtalats för andra brott vid tingsrätterna i huvudstadsregionen.

Rättegången fortsätter på tisdagen och onsdagen i Helsingfors tingsrätt.

Källa: STT

Diskussion om artikeln