Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skogsindustrin rf: Strejkerna orsakar miljonförluster

Från 2019
Fanerskivor på rad.
Bildtext Industrifackets strejk påverkar produktionen på såganläggningar och fanerfabriker i tre dagar mellan den 9 och 11 december.
Bild: Matti Hämäläinen / Yle

Sympatistrejkerna inom transportbranschen och den tre dagar långa strejken som Industrifacket meddelade om på söndagen orsakar stora skador för skogsindustrin, uppger arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin i ett pressmeddelande.

Skogsindustrin beräknar att de ekonomiska förlusterna av strejkerna kan uppgå till hundra miljoner euro under de kommande veckorna.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT varslade om en utvidgning av sin sympatistrejk så att också stuvarna berörs.

Utvidgningen väntas stoppa verksamheten vid hamnarna i två dygn från och med torsdagsmorgonen. Skogsindustrin påverkas också av Sjömansunionens stödåtgärder i postkonflikten.

Skogsindustrin: Cirka tio miljoner euro per dag förloras i exportintäkter

Att arbetet stannar av vid hamnarna innebär exportförluster på cirka 33 miljoner euro per strejkdag, beräknar Skogsindustrin. Förlusterna som AKT:s sympatistrejker för med sig beräknas vara kring 66 miljoner euro.

– Företagen har redan nu varit tvungna att betala extrakostnader för att ordna om rutter och för att hålla kvar produkter i förråd längre än väntat. Kundernas klagomål har också inneburit extrakostnader. I värsta fall kan transportproblemen också leda till att produktionen stannar av, vilket innebär ännu större skador, säger logistikchefen Outi Nietola vid Skogsindustrin.

"Skogsindustrins globala konkurrenskraft tar skada"

Industrifackets strejk påverkar produktionen på såganläggningar och fanerfabriker i tre dagar mellan den 9 och 11 december.

Skogsindustrin uppger att värdet för en förlorad exportdag inom den mekaniska skogsindustrin är cirka tio miljoner euro. Det innebär att förlusterna för tre dagar stiger till cirka 30 miljoner euro.

Skogsindustrin baserar sina beräkningar på de förluster som tidigare strejker orsakat.

– Skogsindustrins globala konkurrenskraft tar skada, trots att man i det här ekonomiska läget på alla sätt borde försöka förbättra konkurrenskraften, säger Skogsindustrins arbetsmarknadschef Jyrki Hollmén i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln