Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Som tonåring såg jag på en massa skräckfilmer, men så fick jag mardrömmar av dem, så nu ser jag inte på skräckfilmer mera" - Vad drömmer du mardrömmar om?

Från 2019
blåaktigt månljus med en masas mörka träd
Bildtext Ungefär 50 procent av finländarna har åtminstone en mardröm i månaden.
Bild: Mostphotos/Gudellaphoto

När drömde du senaste en mardröm? Vad handlade den om? På svenska och finska litteratursällskapets sidor kan du nu delta i en insamling där du berättar din åsikter och erfaranheter av mardrömmar. Insamlingen pågår till april 2020.

- Vi håller på att samla in mardrömsbeskrivningar av nutida finländare. Men vi är också intresserade av våra förfäders mardrömmar. Alltså av både moderna och medeltida mardrömmar.

Det säger Marko Lamberg, professor, samt docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet.

Man hittar också gamla mardrömsbeskrivningar i rättegångsprotokoll, eftersom drömmar faktiskt dryftades i domstolar, speciellt i samband med häxeriprocesserna. Det berodde på att de tidiga människorna också trodde att drömmar kan ha bevisvärde.

― Marko Lamberg, specialist på äldre historia

Projektet heter Nordliga mardrömmar och leds av Helsingfors universitet, men flera andra universitet deltar, bland annat Åbo universitet.

Marko Lamberg deltar också, och hans ansvarsområde är de äldre skrifterna.

- Som specialist på äldre historia kommer jag att gå igenom de medeltida kyrkliga skrifterna och rättegångsprotokollen.

Har människor skrivit ner sina drömmar i dem?

- Jo! Om man läser religiös litteratur som exempel, så går det att hitta både goda, sköna drömmar och mardrömmar. De har ofta varit en del av religiösa upplevelser.

- Sedan hittar man också mardrömsbeskrivningar i rättegångsprotokoll. De är en viktig källa eftersom drömmar faktiskt dryftades i domstolar, speciellt i samband med häxeriprocesserna. Det berodde på att tidiga människorna också trodde att drömmar kan ha bevisvärde.

gamla tjocka kyrkliga böcker som är staplade på varandra
Bildtext Trots att materialet från de äldsta tiderna är ganska magert finns det nog en del, berättar specialisten Marko Lamberg: "Det mycket färgstarka beskrivningar av både drömmar och mardrömmar i skrifter från medeltiden".
Bild: Mostphotos/Johannes Erlandsson

Har finländarnas drömmar förändrats över tid?

Hur liknande drömmar har vi som den medeltida finländarens? Det är Marko Lamberg intresserad av att veta.

- Har det skett förändringar i finländarnas mardrömmar eller inte? Förekommer det likheter?

Den troligtvis äldsta källan till drömbeskrivningar i Finland är enligt Marko Lamberg Nådendalsmunken Jöns Buddes beskrivning av vad Lamberg kallar en "stressdröm".

Jöns Budde och helgonet som uppenbarade sig i hans dröm

Jöns Budde var en svensk, katolsk birgittinmunk i Nådendals kloster och levde på 1400-talet i dåvarande svenska Finland. Han tros ursprungligen har varit från Österbotten.

Budde är känd för att han översatte en hel del litteratur från latin till svenska och Lamberg berättar om att han förutom själva översättningarna också skrivit ner själva processen, som inte alltid var så enkel.

- I ett av sina översättningsarbeten beskriver Budde hur svårt det var att översätta en viss text, som handlade om en helgonlegend.

- I något skede somnade han under sitt arbete och berättar hur helgonet uppenbarade sig för honom när han befann sig i ett totalt mörker.

- Helgonet gav honom en spegel som fyllde rummet med ljus och med hjälp av ljuset insåg Jöns Budde innehållet i boken och fick så mycket kraft och styrka att han orkade avsluta arbetet mycket snabbt.

Lamberg tolkar drömmen kanske inte som en mardröm, men nog som en stressdröm.

- En mycket verklig stressdröm dessutom. Han sysslade med något mycket vardagligt och kunde inte fullfölja sina förplikter. Det här är något som vi troligtvis kan se paralleller med i dagens stressdrömmar.

Vad drömmer Pargasborna för mardrömmar?

- Jag har inte drömt nå mardrömmar på jättelänge, men när jag var barn drömde jag att jag hade vargar som kom på gården och försökte jaga mig och komma in i huset, säger Ami Kallio.

- Det fanns en mardröm som jag drömde ganska ofta, det var en jättebläckfisk som attackerade mitt barndomshem. Som tonåring såg jag också på en massa skräckfilmer, men så fick jag mardrömmar av dem, så jag slutade sen se på skräckfilmer, säger Emma Jansson.

Pojke som somnat i sängen med mobiltelefon i ena handen.
Bildtext Enligt forskning vid Åbo universitet har mardrömmar blivit allmännare. Orsaken kan hittas i ökad konkurrens inom arbetslivet, massmediers rapportering om kriser och stora hotbilder såsom klimatförändringen eller att ha tittat för länge och för sent på starka skärmar såsom tv och mobiltelefoner. Mardrömmarna kan också dyka upp om man helt enkelt har svårt att somna.
Bild: Andrey Popov

- När jag var barn drömde jag att jag ramlade ner för någon byggnad och dog. Det kändes ju ganska taskigt, säger Joakim Jansén.

- Stress har man alltid emellanåt och man drömmer nog alltid om det som hänt, men frågan är om man tar det som en mardröm eller som något trevligare. Det trevligare är ju att man överhuvudtaget kan drömma, säger Ted Wallin.

- Nä, jag drömmer inte, men min pojke som är nio år har haft en period med mardrömmar där han skriker och gråter och vaknar och tror faktiskt att drömmen är sann. Han drömmer om clownen Pennywise som han nog sett av misstag och påstått att inte är skrämmande, men som nog påverkar ändå. På natten har han då drömt att clownen varit i vårt hus, säger Malin Johansson.

Insamlingen pågår fram till april 2020 och du hittar insamlingen på Svenska litteratursällskapets webbsida eller genom att klicka här.