Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Strejken: Snart finns det inga paket kvar på hyllorna hos postombudet i Ingå

Från 2019
Uppdaterad 25.11.2019 18:45.
Svenska Yle live: Omfattande sympatistrejker bröt ut - vi kollade läget hos ett postombud i Ingå - Spela upp på Arenan

I Västnyland märks poststrejken och de utvidgade sympatistrejkerna främst i hamnarna i Hangö och Ingå. Men också hos postombuden märks det att det mesta står stilla.

Yle Västnyland har besökt köpman Pontus Wikström som driver en lanthandel i Ingå. Affären fungerar också som postombud.

Pontus Wikström konstaterar att hyllorna är tommare och paketmängderna mindre än vad de brukar vara vid den här tiden av året.

- Vissa kunder är lite nervösa över att de inte får sina grejer under strejken, men vi kan inte göra något åt saken, säger köpman Pontus Wikström.

Köpmannen blir utan sina fordringar

Det som bekymrar Pontus Wikström är att han inte får iväg sina pappersfakturor till kunderna.

- Jag ska just i dag ringa runt till de kunder som brukar få pappersfakturor och fråga om de kan ta emot e-fakturor eller om de kan komma hit efter sina fakturor. Vi betalar våra fakturor men får i vår tur inte in våra slantar.

Enligt Pontus Wikström är åsikterna kring poststrejken tudelade. Själv är han försiktig med att uttala sig kring strejken, men konstaterar att pengarna verkar styra allting.

- Och vad kan man göra åt den saken, är Wikströms retoriska fråga.

Vid midnatt, natten till tisdag (26.11) utvidgas strejken ytterligare. Då förbjuder servicefacket Pam behandling av paket och brev.

- Vi får sätta de anställda som hör till Pam att göra något annat, medan de flickor som inte hör till Pam får göra det som finns att göra. Men eftersom det snart inte finns några paket så tar det slut ganska naturligt, säger köpman Pontus Wikström på Lantis i Ingå

Också skolbarnen i Sjundeå märkte av den utvidgade strejken på måndagen. Under måndagen har många som i vanliga fall anlitar HRT-bussar fått ta sig fram på alternativa sätt.

Pontus Wikström intervjuades av Yle Västnylands Bubi Asplund

Diskussion om artikeln