Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Första adventsljuset tänds - Gudstjänster i radio och tv från Gamlakarleby stadskyrka

Från 2019
Röda adventsljus i en vit ljusstake formad som ett hjärta.
Bild: Jukka Lintinen

Första söndagen i advent är en av de populäraste högtiderna i kyrkan. Det nya kyrkoåret inleds och vi går nu in i adventstiden då kyrkan förbereder sej för att fira Jesus födelsefest.

Kyrkoåret inleds

Kyrkoåret innebär att varje helgdag har sina egna texter och böner vilket ger en rytm åt kyrkans gudstjänstliv.

Kyrkoåret inleds med adventstiden och så har det varit sedan 400-talet då den kristna kyrkan antog en egen kalender, där nyåret infaller den första söndagen i adventstiden.

Första advent och Palmsöndagen hör ihop

Första söndagen i advent handlar om hur Jesus ödmjuk kommer ridande på en åsna till Jerusalem. Folket hälsade Jesus med hosiannarop som en konung.

Bibeltexten hör egentligen till palmsöndagens tema och genom den gemensamma bibeltexten koppas advent ihop med påsken.

Det är kanske mindre känt att vårt adventsfirande har historiska rötter i en fasteperiod.

Adventsfastan var en fasteperiod som speglade den för oss kanske mera välbekanta påskfastan. Någon gång under 1000-talet fick julfastan namnet "advent" och tiden sattes till fyra veckor från att ursprungligen ha varit 40 dagar lång, precis som fastan innan påsk.

Den här speglingen av påskfastan finns kvar genom att bibeltexten om Jesu intåg i Jerusalem är den samma för båda helgerna.

Fast vi inte fastar längre så är ändå de fyra adventsveckorna en förberedelsetid inför julen det vill säga den stora festen då Jesus föds.

Karleby svenska församling ger oss gudstjänst i radio och tv.

I radio och tv kan vi under första advent ta del av Adventsgudstjänst med Karleby svenska församling. Liturg är Peter Silfverberg och predikant är Per Stenberg.

Festgudstjänsten inleds med procession och vi får höra mycket barnsång.

Kören Paletten, kyrkokören och Kyrkans Ungdoms blåsorkester medverkar under ledning av Ingmar Byskata. Kantorer är Martti Laitinen och Johan Sten. Församlingens barngrupper och barnkör medverkar också.

Psalmerna som sjungs i gudstjänsten är:
4 Bered en väg för Herran
9 Gå Sion din konung att möta
1 Hosianna
2 Gläd dig du Kristi brud
7 Dotter Sion

Adventsgudstjänsten sänds i Yle Fem kl 12.00 och i Yle Vega kl 13.03. Både tv- och radiogudstjänsten finns på arenan i 30 dagar efter sändning.

Diskussion om artikeln