Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medieförbundets vd kastar bollen till Posten: "Tvisten måste lösas där den har skapats"

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 07:06.
Medieförbundets vd kastar bollen till Posten i posttvisten - Spela upp på Arenan

Posten kan självmant fatta beslut om att ta tillbaka beslutet om att flytta paketsorterarna till Medieförbundets kollektivavtal, säger Jukka Holmberg, vd för Medieförbundet.

– Tvisten måste lösas där den har skapats. Det här är en fråga som Posten kan fatta beslut om, det vill säga besluta om till vilket förbund man vill höra och vilka kollektivavtal som ska följas. Posten kan överväga att ta tillbaka beslutet om paketsorterarna, utan att fråga någon annan om lov.

Enligt Holmberg är det i slutändan staten som ska besluta hur det statsägda bolaget ska styras.

Kärnfrågan i tvisten är vad som händer med de 700 paketsorterarna i och med att Post- och logistikunionen PAU inte godkänner att paketsorterarnas anställningsvillkor försämras.

Förhandlingar pågår i kulisserna

Parterna i tvisten har försökt nå en lösning på tvisten i kulisserna under måndagen, men det finns inga uppgifter om att det skulle ha skett ett genombrott i förhandlingarna.

Bland annat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat och Iltalehti har spekulerat i en snart förestående lösning.

Minister Sirpa Paatero (SDP) som ansvarar för statens ägarstyrning har inte kommenterat situationen och det har inte Posten heller gjort.

PAU:s ordförande Heidi Nieminen kommenterade medieuppgifterna om att en lösning är nära till Yle på måndagseftermiddagen.

– Jag hoppas att nyheten stämmer, men jag vet ingenting mer om det.

Rinne hoppas på lösning

Statsminister Antti Rinne kommenterade ryktena om att en lösning kan vara nära under en presskonferens i Moskva, där han träffade Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev.

– Jag vet att de har förhandlat om saken i dag, Posten och PAU, och jag hoppas att de kan nå en lösning.

Då Rinne fick frågan vad statsministern själv kan göra för att lösa konflikten skrattade han till. Det är parterna som måste lösa situationen, sade han.

– De är ansvariga för den här situationen på det viset att de har möjligheter att förhandla och de har möjligheter att hitta en lösning.

Programmet är inte längre tillgängligt
Statsminister Antti Rinne svarar på frågor om mötet med Medvedev i Moskva - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln