Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dramatiska räddningsoperationer på Medelhavet under de senaste dagarna – se videor

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Italienska kustbevakningen räddar människor ur havet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under de senaste dagarna har två betydande räddningsoperationer ägt rum på Medelhavet. Trots att de flesta kunde räddas har dock ett flertal människor drunknat.

I förrgår sjönk en tio meter lång båt i närheten av ön Lampedusa med 170 migranter ombord. Den italienska kustbevakningen kunde trots våldsam sjögång rädda 149 av dem – bland dem 13 kvinnor och tre barn.

Hittills har det hittats fem döda kvinnor efter haveriet. Enligt de överlevande saknas det fortfarande närmare 20 personer.

På videon ovan ses den italienska kustbevakningens dykare plocka upp bland annat en liten flicka som flöt omkring i havet med sin pappa. Flickans båda föräldrar räddades också.

Stor räddningsoperation utanför Libyens kust

Det spanska humanitära räddningsfartyget Open arms lyckades rädda 73 migranter utanför Libyens kust den 20 november.

Italien vägrade till en början att ta emot de 73 personer som Open Arms plockade upp och de drev omkring i en fullpackad gummibåt utanför Libyen den 20 november. De italienska myndigheterna ansåg att migranterna kunde föras till Libyen.

Kustbevakningen räddade först elva personer som behövde omedelbar vård och förde dem i går till hamnen i Augusta. Italiens inrikesminister Luciana Lamorgese signalerade då att Italien eventuellt skulle lätta på sin stränga inställning.

Videon visar jublande migranter som blir informerade om att italienska myndigheter äntligen gått med på att låta fartyget gå i hamn i Taranto.

Programmet är inte längre tillgängligt
Migranter jublar över att ha blivit räddade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Migranterna kom främst från de centrala och västra delarna av Afrika.

Hittills i år har närmare tusen människor dött då de försökt ta sig längs de tre huvudrutterna över Medelhavet, rapporterar den internationella organisationen för migration (IOM).

Diskussion om artikeln