Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Poststrejkens inverkan på julhandeln oroar företagare - vad händer om varorna inte når butikerna i tid?

Från 2019
Färgglada leksaker i hyllan i en leksaksaffär.
Bildtext Årets viktigaste månad inleds inom leksakshandeln.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Poststrejkens verkningar syns i synnerhet inom handeln. En bransch, där oron nu stiger är leksakshandeln, där strejken och de omfattande stödåtgärderna hindrar utländska leverantörer att skicka sina varor till Finland.

Det gäller helt enkelt att vänta och se och hitta andra sätt att transportera varorna, berättar leksaksföretagare Sabrina Casagrande i Åbo, som ännu inte fått in alla leksaker inför julen.

- Nu funderar leverantören på att köra via Haparanda, vilket tar tre dagar. Men då måste man se till att man har en chaufför som går med på det.

Man köper ju julklapparna till julafton. Det hjälper inte mig om varorna sitter fast någonstans i hamnen och kommer efter nyår.

― Sabrina Casagrande

Den stundande julen är den absolut viktigaste tiden på året, påpekar Casagrande.

- Inom vår bransch så gör vi 40 procent av omsättningen under två månader.

Därför är strejkens tidpunkt också synnerligen olycklig.

- Man köper ju julklapparna till julafton. Det hjälper inte mig om varorna sitter fast någonstans i hamnen och kommer efter nyår, utbrister Casagrande.

Sabrina Casagrande i leksaksaffären.
Bildtext Ännu finns det varor i hyllorna, men uteblir leveranserna från utlandet, måste man försöka hitta ersättande varor, säger Sabrina Casagrande.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Möjligheterna att påverka situationen är också liten, eftersom beställningarna görs hos leverantörerna redan under våren, ett halvt år på förhand.

- En del varor kanske går att ersättas med varor från en inhemsk leverantör, men fakturan för de varor som sitter fast i hamnen så måste ju också betalas.

Det positiva som Sabrina Casagrande vill se med poststrejken är att en del kunder nu verkar välja att komma in i affären, eftersom de inte vill riskera att beställa varor via nätbutiken, som eventuellt inte hinner fram i tid.

Strejken kan ha långtgående följder för transportbranschen, tror Resoföretagare

Vid företaget Martinex i Reso, som säljer leksaker, kläder och inredningsföremål har poststrejken orsakat stora problem.

Företaget säljer varor dels till återförsäljare, men också till privatkunder via en egen webbutik. Fram tills strejken har posten skött en stor del av dessa leveranser, men nu hopar sig problemen.

- Vi har haft jätteproblem med att skicka varor till vårt andra kontor som ligger i Sverige. I webbshoppen har vi fått hitta alternativa sätt att skicka varor till våra kunder, berättar vd Riia Sandström.

Det rådande läget är förargligt och det kan också orsaka större förändringar på marknaden vad gäller transporten av varor i Finland, tror Sandström.

- Redan första dagen av strejken så ringde två, tre olika transportföretag som kör mellan Åbo och Helsingfors varje dag. De ville erbjuda sina tjänster till oss på längre sikt. Så kanske vi tar till andra möjligheter än att använda posten överlag, säger Sandström.

Sedan förra veckan har man anlitat andra transportentreprenörer för att kunna få ut varor. Tills vidare har leveranserna gått fram. Leveranserna till Sverige går längs med vägen norröver, men det är inte heller idealiskt, säger Sandström.

- Det är inte ekologiskt sett det bästa alternativet. Och alla leveranser som vi nu gör är dyrare. Vi är inte de enda som vill skicka varor och då det just nu inte finns någon som direkt konkurrerar med posten, så kan de begära högre priser.

Hoppas på ett snabbt slut på strejken

Riia Sandström förhåller sig kritiskt till att strejken kommit att påverka så många över hela landet.

- Vi är ju inte det enda som påverkas. Jag tycker det är synd för finska folket överlag att vi är isolerade på grund av sjuhundra människor. Om jag som konsument kunde välja varifrån jag tar varor, varför skulle jag ta varor från ett finskt företag om det finns andra alternativ, frågar sig Sandström.

Sandström hoppas på en snabb upplösning av strejken.

- Jag hoppas att man skulle se skogen för träden. Vi måste ju få slut på det här, annars blir det jätteproblem.

Diskussion om artikeln