Både stora och små företag drabbas hårt om strejkerna fortsätter: "Snart finns det inget att sälja längre"
En del Pargasföretagare får inga varor, medan andra inte blir av med sina på grund av poststrejken och sympatistrejkerna.
Redan i en vecka har utrikesfartens last-, ropax- och passagerarfartyg vägrat ta ombord postens transporter. Inte heller långtradare, tankbilar, lösa släp och liknande tas med på fartygen.
Från och med måndag avgår inte last-, ropax- och passagerarfartyg under finsk flagg från de finländska hamnarna.
- Hittills har vi klarat oss bra, men vi hoppas att strejken ska ta slut snart, för julhandeln är så viktig för oss. Den ska föra oss en lång bit in på våren, säger företagaren Minna Ruohonen i Pargas.
Ruohonens företag Kelovee har inga stora lagerutrymmen, så snart finns det ingenting att sälja längre.
Road trip blir aktuell om strejken fortsätter
- Vi kan ju inte långt i förväg beställa varor till julen, då vi inte vet vilka trender det blir, vad som kommer att gå åt, säger försäljaren Frida Lehtinen.
Just nu väntar man på leveranser från Danmark. Kommer de inte inom en vecka, så funderar Ruohonen och Lehtinen om det skulle vara värt att ta en skåpbil och själv köra via Haparanda till Danmark för att hämta varor.
Är man företagare, som Ruohonen, men inte har något att sälja kunde man lika gärna ge sig ut på en road trip på 2-3 dagar, funderar hon.
- Jag hoppas verkligen att strejken snart är över. Annars kan det för en del företagare vara sista månaden som de har öppet överhuvudtaget.
Vid Paroc Panel System blir man inte av med varorna
Poststrejken har alltså fått allt större konsekvenser.
Vid Paroc Panel System i Pargas växer högarna med element. Alla element är redan sålda och färdiga för leverans, men på grund av Sjömansunionens sympatistrejk ligger de kvar i Pargas.
- Det här är ett ganska allvarligt tillfälle för oss, eftersom vi i november har de största leveranserna. Produktionen är i full gång, men i något skede måste vi kanske stoppa produktionen för att vi inte har någon plats att lägga materialet på gården, säger exportchef Tom Österlund vid Paroc Panel System.
De långtradare som just i dag kör iväg från fabriken i Sysilax kör till byggen i Finland, men 80 procent av produktionen går på export, och den står så gott som helt stilla nu.
Endel släpvagnar kan också köras iväg till transportörernas område där de får lagras tills vidare. Men det är inte heller en lösning som håller länge, för både trailrarna och lagerplatser tar småningom slut.
Försenade leveranser tär på förtroendet
I flera länder finns byggen som ivrigt väntar på sina element från Pargas.
- Än så länge är det ingen större dramatik, men redan nästa vecka börjar det bli. De leveranser vi fick iväg förra veckan täckte en del av behovet, men nu ser det ut som att de sista chanserna har gått för att sända varorna per skepp, säger Österlund.
Till kunderna kan Paroc Panel System hänvisa till force majeure och strejker, vilket omnämns i leveransvillkoren, men det tär på förtroendet då man ska göra avtal i framtiden.
- Vi försöker lugna ner dem och säga att vi alla hoppas på en snabb lösning i den här tvisten, men det är ju inte i längden väldigt bra. Det borde lösa sig redan nästa vecka för att vi ska klara de största problemen, säger Österlund.
Att köra elementen via Baltikum till Mellaneuropa eller via Haparanda till Sverige och Norge är enligt Österlund jättedyrt, men ändå en fullt möjlig lösning för en del kunder.
- Säkert kommer det här att bli aktuellt för vissa projekt som kräver att ytterväggarna i stora industri- och affärskomplex ska bli slutna exempelvis till julen, men det är kunden själv som bestämmer i så fall om den vill betala för att varorna kommer via Lappland eller via Baltikum, säger Österlund.