Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dygnetruntjouren på Malmska i Jakobstad får fortsätta - "en jättefin julklapp till oss alla"

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 13:52.
Malmska
Bild: YLE/Chanette Härus

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat dispens för jour inom primärvården till staden Jakobstad. Det är en stor lättnad och en julklapp till alla säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Marcus Suojoki (SFP) om dispensen.

Regionen har fört en lång kamp för att få behålla så hög nivå på vården som möjligt vid Malmska sjukhuset. Nu är det klart att dygnetrunt-jouren fortsätter åtminstone fram till slutet av 2022.

- Det är en fruktansvärt stor lättnad, vi har ju utgått från att det blir en fortsättning men man kan inte vara säker innan man får besked svart på vitt, säger Marcus Suojoki (SFP).

Dispensen är ett specialtillstånd från social- och hälsovårdsministeriet som ger rättighet att organisera jour på primärvårdsnivå dygnet runt, året runt.

Läkare oc skötare dygnet runt

Lovet behövs för att det ska finnas läkare och sjukskötare på sjukhuset dygnet runt och för att till exempel röntgen eller laboratorieundersökningar ska kunna göras på samma villkor.

- Vi kommer att fortsätta som tidigare med två jourlinjer och kan på så sätt betjäna befolkningen på ett bra sätt, säger Suojoki.

Specialtillstånd för dygnetruntjour kan beviljas om sjukhuset kan erbjuda alla tjänster som jouren kräver, om avstånden mellan jourmottagningarna annars skulle bli för långa och om de tjänster som befolkningen behöver inte kan garanteras genom den prehospitala akutsjukvården.

Jourenheterna ska ha tillräckliga resurser och tillräcklig kompetens för att vårdkvaliteten och patientsäkerheten kan garanteras.

Suojoki säger att den fortsatta jourverksamheten tillsammans med mera specialsjukvård är ett lyft för Malmska.

- Jag känner mig väldigt positiv för Malmskas del, utvecklingen går åt rätt håll, säger Suojoki.

Dispensen gäller till slutet av år 2022.