Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Rapport: Världens länder kan nå klimatmålen men det kräver mer ambition och skärpta klimatlöften

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 12:16.
Utsläpp från Unipers kraftverk i Ruhrområdet.
Bildtext Istället för att minska utsläppen har de fortsatt att öka enligt FN:s klimatrapport.
Bild: imago/Hans Blossey/ All Over Press

Vi har möjlighet att nå Parisavtalets mål. Men det kräver att världens länder skärper sina klimatlöften, visar FN:s nya klimatrapport.

Istället för att minska utsläppen från och med 2010 har de fortsatt att öka. Vilket betyder att det krävs allt större åtgärder för att vi ska uppnå Parisavtalets klimatmål.

Om utsläppen skulle ha börjat minska 2010 skulle det räcka med mindre åtgärder per år för att nå klimatmålen.

Parisavtalet har som mål att hindra att temperaturen stiger med över 1,5 grader.

Fram till 2030 måste utsläppen minska med 7,6 procent per år, för att ha en rimlig chans att nå målet på 1,5 grader. Om ambitionen sänks och vi istället satsar på att nå målet på 2 grader måste utsläppen minska med 2,7 procent per år.

Det visar en rapport från FN:s miljöprogram UNEP.

Klimatlöftena är inte tillräckligt omfattande

Rapporten visar att de flesta länder får underkänt när det kommer till klimatåtgärder. Dels är väldigt få länder på väg att uppfylla sina löften, men löftena är inte heller tillräckligt omfattande.

UNEP räknar med att om klimatmålen följs skulle temperaturökningen bli ungefär 3 grader år 2100, enligt UNEP kunde det få allvarliga konsekvenser för bland annat matförsörjningen på många håll.

– Vi måste ta igen de år då vi inte gjorde något. Om vi inte skärper oss kommer målet om 1,5 grader vara utom räckhåll före 2030, skriver UNEP:s chef Inger Andersen i ett pressmeddelande.

När Parisavtalet togs fram 2015 var tanken med de första klimatlöftena att få med världens länder och få ledarna att inse att något måste göras, om vi vill behålla vår planet.

Efter det ska länderna uppdatera sina klimatlöften åtminstone vart femte år. Det sker för första gången nästa år.

Diskussion om artikeln