Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den frigivna ukrainska regissören Oleg Sentsov till EU-parlamentet: "Lita inte på Putin"

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 16:18.
Oleg Sentsov tar emot Sacharovpriset i EU-parlamentet i Strasbourg
Bildtext Oleg Sentsov tallar inför EU-parlamentet i Strasbourg efter att ha tagit emot Sacharovpriset
Bild: AFP / Lehtikuva

Lita inte på Putin och Ryssland. De vill ha Ukraina på knä och de vill styra med sina egna starka metoder, sade den ukrainska filmregissören Oleg Sentsov då han i dag tog emot EU-parlamentets Sacharovpris som EU-parlamentet tilldelade honom 2018.

Oleg Sentsov har sedan 2014 suttit fängslad i Ryssland men släpptes fri i september i samband med en rysk-ukrainsk fångutväxling.

Efter frigivningen sade Sentsov att han kommer att arbeta för att fler politiska fångar släpps.

Sentsov hör till de mest högljudda kritikerna av Ryssland efter den ryska annekteringen av hans hemregion Krim.

Putin vill ha Ukraina på knä

Oleg Sentsov

Sentsov höll ett kort tal i dag då han tog emot Sacharovpriset i Strasbourg.

Sacharovpriset

Då han tackade för den stora äran som Sacharovpriset för med sig ville han inte tacka för sin egen del utan för de ukrainska politiska fångarna i ryska fängelser.

Sentsov sade att det är viktigt att vara uppmärksam på den ryska presidenten Vladimir Putins inviter, och han uppmanade alla att inte lita på Putins löften om förhandlingar och fred.

- Ryssland och Putin kommer att lura er. Jag ber er: Lita inte på Putin. De önskar inte fred i Donbass och Ukraina. De vill ha Ukraina på knä och de vill styra med sina egna starka metoder.

Oleg Sentsov poängterade att ukrainarna kämpar för sin frihet ända till slutet.

Ukrainaren Oleg Sentsov dömdes till 20 års fängelse i Ryssland - politiska motiv bakom domen

Sentsov prisade EU: " Vi önskar att vi hade era problem"

Oleg Sentsov prisar EU som institution. Han anser att Ukraina ska söka sig närmare EU:s värderingar och att Ukraina behöver en fastare anknytning till EU.

- I Ukraina finns det en "eurooptimism". För oss finns det ingen annan väg ut. Det handlar om vår överlevnad som nation.

- Ni har många interna problem. Ni har olika åsikter om utveckling och reformer - men vi önskar att vi hade era problem. Nivån på problemen hos er och hos oss går inte att jämföra.

"Unga män ger sina liv för vårt lands frihet"

I sitt tal hänvisade Sentsov genomgående till fångar och aktivister som kämpar för Ukraina, och påpekade att många har gett sina liv för Ukrainas självständighet.

Sentsov nämnde alla de tusentals människor som har stupat och de unga män som just nu kanske utsätts för tortyr i fängelser.

- Tänk på att människor hela tiden grips, familjer får sina hus genomsökta och fäder, bröder riskerar sina liv i militären för vår frihet.
Glöm inte det! Länge leve Ukraina!

Oleg Sentsov tar emot Sacharovpriset i EU-parlamentet i Strasbourg
Bildtext Oleg Sentsov tar emot Sacharovpriset i EU-parlamentet i Strasbourg.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

"Rysk politik i dag som feodalismen på medeltiden"

I ett uttalande för tidningen The Guardian tidigare i veckan sade Oleg Sentsov att det finns mycket "smutsiga pengar" i Moskva och att korruption är en av hörnstenarna i president Putins politik.

Sentsov likställde den ryska politiken med feodalismen under medeltiden; president Putin delar ut inflytande till dem som understöder honom.

- Alla som försöker ta sig ut ur Putins inflytandesfär bestraffas så som han gjorde i Georgien och Ukraina. Om han förlorar sina politiska alternativ tar han till militära medel. Han eftersträvar inte fred, han eftersträvar underkastelse. Ryssland håller på att omvandlas från en auktoritär stat till en totalitär stat. Nu kontrolleras och avlyssnas också internettrafiken.

Oleg Sentsov under rättegången i Ryssland 2015.
Bildtext Oleg Sentsov under rättegången 2015.
Bild: /All Over Press

Sentsov säger också att han under sin tid i rysk fångenskap kommit underfund med att många i Ryssland tror på Putin, också de som sitter i fängelse. Enligt Sentsov är det en följd av 20 års hjärntvätt och propaganda om väst.

- I den ryska medievärlden finns det bara en person - Putin - och först efter det kommer alla andra.

Det var stort journalistuppbåd runt den den ukrainske regissören Oleg Sentsov då han kramade om sin dotter Alina Sentsova på flygplatsen i Kiev på lördag eftermiddag.
Bildtext Journalistuppbådet var stort kring den ukrainska regissören Oleg Sentsov då han kramade om sin dotter Alina Sentsova på flygplatsen i Kiev efter den rysk-ukrainska fångutväxlingen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sentsov fängslad under svåra förhållanden

Då Sentsov satt fängslad i Ryssland flyttades han mellan olika fängelser, och levde under så svåra förhållanden att hans hälsa försvagades. Han förlorade både hår och tänder.

Under en flera månader lång hungerstrejk - som nästan tog livet av honom - krävde han att andra ukrainska politiska fångar skulle friges från ryska fängelser.

Oleg Sentsovs kamp har blivit en symbol för ukrainskt motstånd.

Sentsov besökte nyligen London där han bland annat varmt tackade Amnesty International för dess roll i kampen för att få honom ut ur rysk fångenskap.

Det var mycket viktigt att få veta att jag inte var ensam och att det fanns människor som stödde mig. Varje brev från Amnesty innebar en droppe av hopp

Oleg Sentsov tackar Amnesty för det aktiva stöd som organisationen gav honom då han satt i ryskt fängelse
Ukrainas president Petro Porosjenko håller upp en t-skjorta med en bild av den fängslade Oleg Semtsov inför den brittiska musikern Elton John i Kiev i september 2015.
Bildtext Ukrainas president Petro Porosjenko håller upp en t-skjorta med en bild av den fängslade Oleg Sentsov inför den brittiska musikern Elton John i Kiev i september 2015.
Bild: EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Källor: Reuters, The Guardian, AP

Diskussion om artikeln