Finlandiapriset till Pajtim Statovci för en roman om förbjuden kärlek i skuggan av Balkankriget
Finlandiaprisen har i dag delats ut på Bio Rex i Helsingfors.
Det är 35:e gången Finlands bokstiftelse delar ut Finlandiapriset till ett skönlitterärt verk av högtstående kvalitet.
Sedan år 1993 nomineras endast romaner i den skönlitterära kategorin, och i år var sex verk nominerade, bland dem Monika Fagerholms Vem dödade bambi?
Den enväldiga juryn, som i år bestod av Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila, valde att ge priset till Pajtim Statovci för romanen Bolla.
Enligt Ylä-Anttila är Bolla en historia som länkar samman djupt mänskliga erfarenhet och upplevelser.
- Boken satte djupa spår i mig. En våldsam historia som kräver sin läsare, men som också belönar den med ett oerhört vackert poetiskt språk.
Svenska Yles Anna Dönsberg skrev så här om Statovcis roman på Svenska Yles webb den 26.11.2019:
"Kärleken är både farlig och alltuppslukande i Pajtim Statovcis tredje roman Bolla. Med de två föregående Kissani Jugoslavia (Min katt Jugoslavien) och Tiranan sydän (Tiranas hjärta) har han nått internationella framgångar, bland annat en nominering till National Book Award for Translated Literature.
Statovci är född i Kosovo och kom till Finland som tvååring. Jugoslaviens etniska konflikter är smärtpunkten i Bolla, där Arsim som har en hustru träffar serben Miloš som studerar medicin och väljer att följa honom.
De träffas i skydd för världen i hans lilla lägenhet ända tills kriget tvingar albanen Arsim och hans hustru att gå i landsflykt.
I sin bitterhet blir Arsim hänsynslös och kall mot sin hustru och misshandlar de barn de får tillsammans. En liknande familjefar finns också i Kissani Jugoslavia.
Krig stjäl människors liv och med ett plågsamt vackert språk skildrar Statovci krigets alienerande våld och drömmar som krossas. Smulorna av drömmar skaver sönder dem som hoppats och längtat.
När Arsin tappar greppet om sitt liv, och överges av familjen, åker han tillbaka till Pristina för att hitta Miloš.
Ett viktigt spår är hur förödande det är för en människa att tvingas dölja sin läggning för att inte drabbas av förakt och våld. Men också hur den som blir slagen och föraktad själv slår och föraktar.
Bolla betyder ett spöke, en best, en ormliknande varelse och en utomstående.
Det är en mycket mörk berättelse från åren 1995-2000 då Europa slets i bitar i en etnisk konflikt vars efterdyningar ännu kan kännas.
I tv-programmet "Efter nio" (11.11.2019) berättade Pajtim Statovci bland annat om hur han tvivlar på sitt författande:

Finlandia Junior till ungdomsroman om en ung kvinnas inre resa
Finlandia Junior-priset tillfaller Marisha Rasi-Koskinen för ungdomsromanen Auringon pimeä puoli, en mysterieroman som handlar om en ung kvinnas resa in i sitt eget inre.
Musikern och skådespelaren Olavi Uusivirta var den som utsåg vinnaren i år, och enligt honom är Auringon pimeä puoli som en lång och psykedelisk dröm, en dystopisk fantasi som inte släpper taget om läsaren.
Lyssna på en intervju med Marisha Rasi-Koskinen om romanen Auringon pimeä puoli (på finska):

Finlandia-palkittu Marisha Rasi-Koskinen: “Opin miten äärimmäisen kiinnostava maailma on fysiikan näkökulmasta”
Bland de nominerade till Finlandia Junior-priset i år fanns bland andra Lena Frölander-Ulfs kapitelbok Nelson Tigertass.
Fack-Finlandia till bok om skogen
Fack-Finlandiapriset går till boken Metsä meidän jälkeemme av journalisterna Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen och Jenni Räinä.
Enligt Sixten Korkman, som var enväldig jury i år, är betydelsen av facklitteraturen i dag större än någonsin:
- I dagens splittrade och alltmer polariserade värld är det oerhört viktigt med faktabaserad kunskap. Facklitteraturen utgör en brygga mellan forskningen och allmänheten, och facklitteraturen kan sätta in frågor i sina rätta sammanhang.
Metsä meidän jälkeemme är enligt Korkman ett verk med ett angeläget ämne eftersom vi finländare har ett såpass starkt förhållande till skogen, också Finlands ekonomi vilar i hög grad på skogsindustrin:
- Boken är ett viktigt inslag i den pågående diskussionen om vår syn på och vårt förhållande till skogen.
Samtliga Finlandiapris är värda 30 000 euro.